camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 2 maart 2023 om 16.58 uur

1 Scholz waarschuwt China: ‘Lever geen wapens aan agressor Rusland’

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. ap

De Duitse bondskanselier Scholz roept China expliciet op om geen wapens te leveren aan ‘agressor Rusland’. Dat deed hij in een speech voor het parlement. Hij zou liever zien dat het land zijn macht gebruikt om Rusland te overtuigen om zich terug te trekken uit Oekraïne. Tegelijk verdedigt Scholz de eigen wapenleveringen. ‘Je kan hier niet in Berlijn roepen dat je voor vrede bent en geen wapens aan Oekraïne wil leveren als Poetins soldaten Oekraïense burgers onnoemelijk veel leed blijven toebrengen.’

   • Volg hier alle recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne

2 Meryame Kitir keert terug als Kamerlid

Meryame Kitir. Luc Daelemans

In een Facebookpost kondigt Meryame Kitir (Vooruit) haar terugkeer aan als Kamerlid. In december zette ze nog een stap terug als minister van Ontwikkelingssamenwerking op aansturen van partijvoorzitter Conner Rousseau voor haar mentale gezondheid. Ook lag ze overhoop met haar kabinet. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nam toen haar functie tijdelijk over en gaf in december de fakkel door aan Caroline Gennez als nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid.

3 Geneviève Lhermitte, die haar vijf kinderen vermoordde, heeft euthanasie gekregen

Geneviève Lhermitte. belga

Geneviève Lhermitte heeft volgens Sudinfo dinsdag euthanasie laten uitvoeren. De vrouw uit Nijvel vermoordde op 28 februari 2007 haar vijf kinderen Yasmine, Nora, Myriam, Mina en Mehdi (respectievelijk 15, 12, 10, 7 en 3 jaar oud). Volgens de gerechtspsychiaters op haar proces in 2008 was ze zwaar depressief en ontoerekeningsvatbaar op het moment van de feiten, en moest ze geïnterneerd worden. De jury volgde dat advies echter niet, en veroordeelde haar tot een levenslange gevangenisstraf.

4 Harry en Meghan moeten Frogmore Cottage leegmaken

De Britse koning Charles eist Frogmore Cottage weer op. Dat was de laatste vaste verblijfplaats van zijn zoon Harry en diens echtgenote Meghan ­Markle in het VK. Charles zou Harry in januari gevraagd hebben om te vertrekken – vlak na diens spraakmakende biografie waarin hij opnieuw afrekent met de koninklijke familie. Een woordvoerder van het koppel bevestigt dat de vraag van het Paleis is gekomen. Volgens Britse media zou de Britse koning het landhuis aan prins Andrew ­willen toekennen.

5 Dodentol treinramp Griekenland gestegen naar 43

Bij het zware treinongeval in Griekenland zijn al zeker 43 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de brandweer donderdag laten weten. Er zijn nog talrijke vermisten. Daarom blijven de reddingswerkers zoeken in de brokstukken, meldt de Griekse openbare omroep ERT. De frontale botsing tussen een goederentrein en passagierstrein is te wijten aan een ‘tragische menselijke fout’, zei de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, woensdagavond in een televisietoespraak. Volgens de regering heeft de stationschef toegegeven dat hij de spoorwissels verkeerd had geplaatst.

6 Sokkel onder ‘De kleine zeemeermin’ beklad met Russische vlag

 reuters

Op de rots onder het standbeeld van ‘De kleine zeemeermin’ in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn de kleuren van de Russische vlag geschilderd. Het is nog onduidelijk wie de vlag op de sokkel schilderde. De Deense politie heeft een onderzoek geopend. Het standbeeld is in het verleden al meerdere keren beschadigd door vandalen.

7 Verkeershinder verwacht door boerenprotest

Vanuit heel Vlaanderen zullen vrijdag land- en tuinbouwers met zeker 1.500 tractoren naar Brussel trekken om te betogen tegen het stikstofakkoord waaraan de Vlaamse regering werkt. De actie kan volgens de federale politie verkeershinder veroorzaken op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen. De tractorcolonnes zullen onder meer door Lier, Mol, Diest, Hasselt, Sint-Truiden, Leuven, Mechelen, Torhout, Izegem, Tielt, Deinze, Gent, Oudenaarde, Dendermonde, Aalst en Ninove rijden. Vanaf tien uur worden de demonstranten in Brussel verwacht. De Brusselse politie raadt af om met de wagen naar Brussel te komen.

8 Opnieuw meer dan twee ton cocaïne gevonden op Franse stranden

Op stranden in het noorden van Frankrijk is de voorbije dagen meer dan twee ton cocaïne aangespoeld. Woensdag werden twee zakken met drugs ontdekt op een strand op het schiereiland bij de stad Cherbourg, zo meldt de maritieme prefectuur. In Noord-Franse havens, onder meer in Calais en Duinkerken, worden regelmatig grote hoeveelheden cocaïne ontdekt in containers. Vermoed wordt dat er in dit geval een hoeveelheid drugs in zee is gevallen, mogelijk tijdens het overladen naar een kleiner schip.

Aangeraden

Niet te missen