Foto: Shutterstock

Britse regering overwoog aan begin van coronapandemie om alle katten te laten inslapen

Aan het begin van de coronapandemie heeft de Britse regering overwogen om alle huiskatten te laten inslapen. Dat heeft de conservatieve politicus James Bethell verteld aan Channel 4 News.

‘Er was een moment waarop we niet zeker wisten of huisdieren de ziekte konden overdragen’, aldus Bethell. ‘Op een gegeven moment ontstond het idee dat we de Britten moesten vragen om alle katten in het land te euthanaseren. Kun je je voorstellen wat er zou zijn gebeurd als we dat hadden gevraagd?’, vroeg Bethell de interviewer.

De politicus werkte in 2020 en 2021 als plaatsvervanger van toenmalig minister van Volksgezondheid Matt Hancock. Volgens het Britse persbureau PA zei Bethell dat er al een tijdje aanwijzingen waren die onderzocht hadden moeten worden.

Een Siamese kat werd het eerste - bekende - dier in het Verenigd Koninkrijk dat met de ziekte besmet raakte. Virologe Margaret Hosie adviseerde katteneigenaren destijds dan ook om ‘heel voorzichtig te zijn met hygiëne’, zo meldde The Guardian.

Volgens een in juni 2022 gepubliceerde studie kan het coronavirus waarschijnlijk wel worden overgedragen van katten op mensen. Maar wetenschappers benadrukten ook dat het virus veel vaker van mensen op katten wordt overgedragen dan in omgekeerde richting.

In Denemarken werden tijdens de pandemie miljoenen nertsen gedood uit bezorgdheid over de overdracht van de ziekte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden