camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 1 maart 2023 om 17.00 uur

1Nog geen stikstofakkoord na marathonoverleg

  belga

Na een nacht onderhandelen zijn de Vlaamse regeringspartijen opnieuw zonder stikstofakkoord uit elkaar gegaan. Daarom moest Vlaams minister-president Jan Jambon ­(N-VA) met lege handen naar het Vlaams Parlement, na de uitgestelde Septemberverklaring opnieuw een pijnlijk moment. Jambon hoopt deze week nog tot een akkoord te komen. ‘Er zijn nog enkele harde noten te kraken’, zei hij in het Vlaams Parlement. Van een crisis wil hij niet spreken. De oppositie laakte het uitblijven van een akkoord.

2Zeker 36 doden bij treinbotsing in Griekenland

  reuters

Bij een treinongeluk in Griekenland zijn dinsdagavond zeker 36 doden gevallen. Nog eens 85 anderen raakten gewond. Ter hoogte van de stad Larissa botste een goederentrein frontaal met een passagierstrein met zo’n 350 mensen aan boord. De ravage was enorm. Drie wagons ontspoorden en een wagon vatte vuur. De passagierstrein was op weg van Athene naar Thessaloniki. Volgens gouverneur Konstantinos Agorastos reden beide treinen al kilometers op hetzelfde spoor. Hoe dat is kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht.

3Kritiek op brugpensioen-regeling van ACV-voorzitter Marc Leemans

  belga

Er komt kritiek op de ontslagregeling voor ACV-voorzitter Marc Leemans. Dinsdag liet hij weten dat hij op 1 januari 2024 stopt als voorzitter van ACV. Zondag wordt Leemans 62 jaar. Vanaf 2024 stapt hij in een SWT-regeling, vroeger bekend als brugpensioen. Om op de uitkering te kunnen rekenen, moet je ontslagen worden. De N-VA spreekt van ‘sociale fraude’. ‘Vrijwillig jezelf van een uitkering bedienen en dat normaal vinden, toont helaas hoe sommige vakbonden ons welvaartsmodel bedreigen. Dit kan niet meer’, zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi noemt de regeling van Leemans ‘totaal onverantwoord’ en ‘wraakroepend’.

4Demir krijgt ongelijk in geschil over capaciteitstarief

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat de klacht van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) tegen het capaciteitstarief ontvankelijk maar ongegrond is. De rechtbank zegt geen rechtsmacht te hebben om de Vreg te dwingen om een nieuwe beslissing te nemen. Dat zou ook in strijd zijn met het beginsel van de scheiding der machten.

5Cambodjaans meisje dat stierf aan vogelgriep, had niet de gevreesde variant

  AFP

Het elfjarige meisje uit het zuiden van Cambodja dat vorige week overleed aan een infectie met het vogelgriepvirus H5N1, was niet besmet met de virusvariant die momenteel wereldwijd sterfte veroorzaakt onder wilde vogels en pluimvee. Ze stierf aan een infectie met een plaatselijke virusstam, die al tien jaar voorkomt bij kippen en eenden in Cambodja. Dat heeft Erik Karlsson, een viroloog van het Pasteur Instituut van Cambodja in Phnom Penh gemeld in het vakblad Nature.

6Greta Thunberg opgepakt in protest tegen Noorse windmolens

  AFP

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is samen met andere activisten kort opgepakt tijdens een protest in Oslo aan het ministerie van Financiën. De afgelopen dagen protesteerden ze tegen twee windmolenparken die op land van de inheemse Sami staan in Centraal-Noorwegen. De activisten vinden dat de transitie naar groene energie niet ten koste mag gaan van de rechten van inheemse groepen. Volgens de Sami maken de gigantische windmolens het hoeden van hun rendieren onmogelijk. Ze eisen dat de windmolens worden afgebroken. In 2021 oordeelde het Hooggerechtshof dat twee windparken in Fosen de rechten van de Sami schenden.

7Kiescommissie roept Bola Tinubu uit tot nieuwe president van Nigeria

  REUTERS

De Nigeriaanse kiescommissie heeft Bola Tinubu (70) van de regeringspartij All Progressives Congress (APC) uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Hij wordt de opvolger van zijn partijgenoot Muhammadu Buhari, die dit jaar afzwaait. Volgens de commissie kreeg de regeringspartij 8,8 miljoen stemmen. De belangrijkste oppositiekandidaat Atiku Abubakar (PDP) kreeg bijna 7 miljoen stemmen en Peter Obi van de Labour Party zou 6,1 miljoen stemmen hebben gekregen. Oppositiepartijen klagen kiesfraude aan en eisen nieuwe verkiezingen.

8Finland bouwt hek aan grens met Rusland

  AFP

Finland is dinsdag begonnen met de bouw van een nieuw hek van 200 kilometer aan een deel van zijn grens met Rusland. Het hek wordt opgetrokken uit metaal, zal drie meter hoog zijn, en voorzien worden van prikkeldraad. Op de meest gevoelige plekken komen er nachtzichtcamera’s, lichten en luidsprekers. In 2026 moeten de werken rond zijn. Ook Estland, Letland en Polen versterken de veiligheid aan hun grenzen met Rusland.

9Bureau van de Kamer stuit op ‘onwettige’ pensioenextra’s Bracke en De Croo

Twee voormalige voorzitters – naar verluidt Siegfried Bracke en Herman De Croo – en acht hoge ambtenaren van de Kamer genieten of genoten van pensioenextra’s die onwettig tot stand zijn gekomen. Dat is woensdag gebleken tijdens een vergadering van het Bureau, meldt persagentschap Belga. Normaal gezien worden ambtenarenpensioenen begrensd door een plafond dat is vastgelegd in de wet-Wijninckx. Nu blijkt dat enkele hoge ambtenaren en Kamervoorzitters daaraan ontsnappen, en meer uitgekeerd krijgen dan toegelaten.

Aangeraden

Niet te missen