
Onbekende pensioenextra’s De Croo en Bracke zetten kwaad bloed
Op papier is het pensioenbedrag van de Kamervoorzitter geplafonneerd. Maar in de praktijk konden daar elke maand duizenden euro’s bijkomen. Die onbekende en waarschijnlijk illegale pensioenbonus komt na een kwarteeuw boven water.
De fractievoorzitters wisten niet wat ze hoorden toen ze woensdag in het Bureau van Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) vernamen dat er een pensioenregeling bestaat voor de Kamervoorzitter die al een kwarteeuw van kracht is, maar tot nu toe blijkbaar onbekend was. En die zoals het er naar uitziet, helemaal illegaal is.
Concreet werd in 1998 een regeling getroffen die de wet-Wijninckx omzeilt. Die begrenst de hoogte van de overheidspensioenen tot ongeveer 7.800 euro bruto per maand.
Maar toenmalig Kamervoorzitter Raymond Langendries (PSC) organiseerde een systeem van stortingen boven op dat pensioen. Die konden oplopen tot 6.688 euro bruto per maand, voor wie tien jaar voorzitter is geweest. Ook voor sommige hoge functionarissen in de Kamer bestond zo’n systeem. Pas recent stootte Tillieux op het fenomeen, waarna alle alarmen afgingen. De toeslagen zouden nooit door het Bureau of enig ander orgaan in de Kamer zijn goedgekeurd.
Nochtans omvat het systeem een hele regeling. Het veronderstelt een anciënniteit van twee jaar voorzitterschap, waardoor bijvoorbeeld Herman Van Rompuy (CD&V) niet in aanmerking kwam. De regeling treedt uiteraard pas in werking bij het beëindigen van alle parlementaire activiteiten, waardoor André Flahaut (PS) en Patrick Dewael (Open VLD) er nog niet konden van genieten.

Kwamen wel in aanmerking: oud-voorzitters Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA). Geen van beiden konden of wensten woensdag te communiceren over hun pensioen. Bracke, momenteel in Zuid-Afrika, zegt in een reactie aan De Standaard dat hij niet wil reageren op iets waar hij de ‘ins en outs’ niet van kent. Aan Het Laatste Nieuws liet De Croo op woensdagnamiddag meteen weten dat hij niet wist dat het pensioen van de voorzitter begrensd was. ‘Als ik een storting krijg van de Kamer, ga ik ervan uit dat die in regel is.’
Graaipolitiek
Nochtans vernamen verschillende leden van het Bureau dat het systeem nog door De Croo zelf is aangepast in 2003, waardoor de nodige anciënniteit voor een maximale toeslag ingekort werd naar 5 jaar. Het zou betekenen dat De Croo en Bracke dicht tegen de maximale toeslag aanzitten.
Tegen de avond volgde er nog een bericht van Open VLD dat stelt dat De Croo afstand doet van de extra vergoeding. ‘Indien blijkt dat de regeling onwettig zou zijn, wat nog niet duidelijk is, zal hij die voor het verleden ook terugbetalen.’ De partij en De Croo houden vol dat zij niet op de hoogte waren van dit ‘mogelijk probleem’.
Hoe dan ook is al beslist door het Bureau om de betalingen stop te zetten en retroactief terug te vorderen indien mogelijk. ‘Wie dit systeem heeft ingevoerd en hoe dat is gebeurd, moet ook boven water komen,’ zegt Peter De Roover (N-VA).
‘Dit is een slechte dag voor de politieke geloofwaardigheid’, zuchtte Melissa Depraetere (Vooruit) woensdag. De PVDA trok alle registers open tegen de ‘graaipolitiek’. Dat het huidige systeem een kwarteeuw onopgemerkt kon blijven, doet anderen al de vraag stellen hoeveel creativiteit er zoal nog in de boekhouding te vinden is.
En dat terwijl de Kamervoorzitter al tot de best verdienende politieke mandaten behoort. In 2017 werd bepaald dat de voorzitter één euro meer mag verdienen dan de premier, zo’n 290.000 euro bruto per jaar, 11.000 euro per maand.