Kort
De nieuwsfeiten van de dag
1Lichaam van vermiste Emilietta Chini (75) gevonden in Maasmechelen
Een wandelaar heeft dinsdag in het Mechels Bos in Maasmechelen het lichaam van de vermiste Emilietta Chini (75) gevonden. De vrouw met dementie verdween woensdag rond 17 uur uit haar woning in Eisden-Tuinwijk en was sindsdien spoorloos. De politie, de Cel Vermiste Personen en honderden vrijwilligers speurden de woonwijk en het Mechels Bos af. Zondag werden uiteindelijk nog een pantoffel en zakdoek van Chini gevonden, op zo’n anderhalve kilometer van haar huis. Daarop werd de omgeving maandag nog met een helikopter en speurhonden afgespeurd, zonder resultaat.
2Al 64 doden geteld na schipbreuk voor Italiaanse kust
De dodentol van de schipbreuk voor de zuidkust van Italië is opgelopen tot 64. Dat melden de Italiaanse autoriteiten. Zij pakten ook drie vermoedelijke mensensmokkelaars op. De dodentol kan nog oplopen. Volgens het Europese grensagentschap Frontex, dat als eerste het vaartuig had opgemerkt zaterdagavond, zaten zowat 200 mensen op elkaar gepakt op de boot uit het Turkse Izmir. Volgens de Italiaanse kustwacht ging het om 150 passagiers. Slechts 79 opvarenden ontsnapten aan de schipbreuk. Zij zijn afkomstig uit Afghanistan, Pakistan, Somalië en Syrië.
3Europese Parlementsleden Eva Kaili en Marc Tarabella voor kamer van inbeschuldigingstelling verschenen in Qatargate
Marc Tarabella. reuters
In het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement zijn Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, en het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella dinsdag voor de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling verschenen. Die moest zich buigen over hun verdere voorlopige hechtenis. Een uitspraak wordt pas vrijdag verwacht.
Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity (‘Bevecht Straffeloosheid’) geprobeerd hebben invloed uit te oefenen.
4Bedreigde palingen onderschept in Zaventem
Belgaimage
Internationale smokkelbendes van Europese vissers en Aziatische smokkelaars zouden volgens de Europese politie-organisatie Europol jaarlijks tot 100 ton aan glasaaltjes illegaal naar het oosten voeren. De cijfers uit de rapporten van Europol werpen een verhelderend licht op een bizarre ontdekking op de luchthaven van Zaventem enkele dagen geleden. Medewerkers van de douane stelden zich vragen bij een Maleisisch gezelschap van zes mensen, allen voorzien van identieke koffers stevig ingepakt in plastic folie. Bij controle bleken de koffers gevuld met zakjes vol glasaaltjes. Alles samen wel 200 kilogram, met een geschatte waarde van 400.000 euro. De koffers moesten via Qatar en Vietnam naar Maleisië worden gebracht. De zes werden opgepakt en aangehouden. Ze riskeren een maximumstraf van 5 jaar, meldt het parket van Halle-Vilvoorde.
5Belgische tienjaarsrente op hoogste niveau in elf jaar
De rente op overheidsobligaties stijgt overal in de eurozone nu verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetair beleid nog langer en forser zal verstrakken. Ook de Belgische tienjaarsrente steeg dinsdagvoormiddag met acht basispunten, tot 3,24 procent. Dat is het hoogste peil sinds het voorjaar van 2012. Frankrijk en Spanje kenden in februari een onverwachte inflatie-opstoot en dus houden traders er voor het eerst rekening mee dat de ECB de depositorente zal optrekken tot 4 procent, tegen februari volgend jaar, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg. Eerder werd nog uitgegaan van een piek van 3,5 procent dit jaar.
6Supermarktuitbater die inbreker doodstak, blijft in de cel
Tom Palmaers
Hasan Y., de supermarktuitbater die een inbreker in Houthalen-Helchteren doodstak, blijft aangehouden. Zijn advocaat vroeg om een week extra uitstel om de resultaten van extra onderzoeken af te wachten. Op 7 maart verschijnt Y. opnieuw voor de raadkamer.
De uitbater van supermarkt Nil Market in Houthalen stak in de nacht van vrijdag op zaterdag een inbreker uit Lummen neer met een mes. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De inbreker was de winkel om 1.30 uur binnengedrongen. Zonhovenaar Y. verblijft sindsdien in de gevangenis en moest dinsdag voor de raadkamer in Hasselt verschijnen.
7Zorgverstrekkers in spuitruimtes voor druggebruikers vrijgesteld van vervolging
Zorgverstrekkers die met drugsverslaafden werken in spuitruimtes, zullen daarvoor binnenkort niet meer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. De bevoegde Kamercommissie heeft daarvoor dinsdag een wetsontwerp goedgekeurd. De N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.
Ons land telt twee ‘risicobeperkende gebruikruimtes’, waar verslaafden op een veilige manier drugs kunnen gebruiken: sinds 2018 in Luik en sinds vorig jaar in Brussel. Zulke ruimtes zouden tot minder risicogedrag leiden, omdat verslaafden minder spuiten delen, en ook tot een lagere morbiditeit als gevolg van overdosissen. Daarnaast verdwijnt overlast uit de publieke ruimte, gebruikte spuiten blijven bijvoorbeeld niet op straat rondslingeren.
8Greenpeace: ‘Handvol multinationals loopt weg met winst van hoge voedselprijzen’
Shutterstock
De twintig grootste multinationals konden dankzij de hoge voedingsprijzen 53,5 miljard dollar uitkeren aan hun aandeelhouders. Met dat bedrag kun je de 230 miljoen armsten voeden, stelt Greenpeace in een studie. Terwijl de honger door de hoge voedingsprijzen de afgelopen drie jaar opnieuw toenam, streken de aandeelhouders van bedrijven als Cargill, Nestlé en Bunge miljarden aan dividenden op. Dat is een grove vorm van ongelijkheid, oordeelt Greenpeace.
9Europa dwingt Onlyfans om meer belastingen te betalen
Fenix International, het bedrijf achter het pikante platform Onlyfans, moet zich schikken naar een Europese btw-richtlijn. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Op Onlyfans bieden mensen content aan tegen betaling, vaak gaat het om naaktfoto’s of pikante filmpjes. De bedragen komen eerst bij Onlyfans terecht, waarna het bedrijf 20 procent in eigen zak steekt. Op dat bedrag worden belastingen geheven, de overige 80 procent die doorstroomt naar de makers blijft buiten schot. Maar de belastingen moeten dus op de volle 100 procent geheven worden, oordeelt het Hof. Het gaat om de periode tussen 2017 en 2020.