Foto: Bart Dewaele

Marc Leemans stopt als ACV-voorzitter

Op 1 januari 2024 krijgt de vakbond ACV een nieuwe voorzitter. Huidig voorzitter Marc Leemans houdt het na twaalf jaar voor bekeken.

Voorzitter Marc Leemans stopt als voorzitter van het ACV. Dat heeft de vakbond zelf bekendgemaakt in een mededeling. Hij zal het voorzitterschap doorgeven op 1 januari 2024.

‘Er wordt een opvolgingsprocedure opgestart. Bedoeling is tegen de zomervakantie de volgende voorzitter te kunnen aanduiden op een Algemene Raad van het ACV’, zegt het ACV.

‘Daarover zullen nu gesprekken gevoerd worden’, zegt woordvoerder David Vanbellinghen. Er wordt via consultaties gezocht naar een kandidaat die breed gedragen wordt. De Algemene Raad, waarin een vijfhonderdtal afgevaardigden en militanten zitten, moet zijn zegen geven.

Twaalf jaar

Leemans wordt deze week 62 en is al elf jaar voorzitter van de vakbond ACV, met anderhalf miljoen leden de grootste vakbond van België. Leemans volgde in 2012 Luc Cortebeeck op.

Zijn vertrek komt niet geheel als een verrassing. Ook Cortebeeck leidde de organisatie twaalf jaar. Net als diens voorganger, Willy Peirens, die ook twaalf jaar aan het roer stond.

Op het voorzitterschap van het ACV staat geen termijn. Volgens de statuten is de voorzitter benoemd voor onbepaalde duur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden