Foto: Bart De Wael

Zorgverstrekkers in spuitruimtes voor druggebruikers vrijgesteld van vervolging

In ons land bestaan twee centra waar druggebruikers in een gecontroleerde en veilige omgeving drugs kunnen gebruiken. Dokters en straathoekwerkers begeleiden hen daarbij, maar tot nog toe doen ze dat illegaal. Een nieuwe wet moet daar een einde aan maken.

Zorgverstrekkers die met drugsverslaafden werken in ‘spuitruimtes’, zullen daarvoor binnenkort niet meer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. De bevoegde Kamercommissie heeft daarvoor dinsdag een wetsontwerp goedgekeurd. De N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

Ons land telt twee ‘risicobeperkende gebruikruimtes’, waar verslaafden op een veilige manier drugs kunnen gebruiken: sinds 2018 in Luik en sinds vorig jaar in Brussel. Zulke ruimtes zouden tot minder risicogedrag leiden, omdat verslaafden minder spuiten delen, en ook tot een lagere morbiditeit als gevolg van overdosissen. Daarnaast verdwijnt overlast uit de publieke ruimte, gebruikte spuiten blijven bijvoorbeeld niet op straat rondslingeren.

   • Brusselse drugsgebruikersruimte maakt droom waar

In die ruimtes werken multidisciplinaire teams. Op basis van de Drugswet van 1921 kunnen zij strafrechtelijk vervolgd worden, omdat ze druggebruik ‘faciliteren’. ‘Maar zorgverleners die mensen met een verslaving vooruithelpen, moeten dat kunnen doen zonder besognes’, lichtte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toe. Zijn voorstel kreeg dinsdag groen licht in de commissie en passeert binnenkort langs de plenaire Kamer.

Zwaardere boetes

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang stemden tegen de tekst. ‘Twee deelstaten organiseren een illegale praktijk, ze komen bij u aankloppen en u wijzigt de wet’, laakte Kathleen Depoorter (N-VA). ‘U gaat hiermee illegaal druggebruik faciliteren. Druggebruik is verboden, hou dat zo!’ Net als Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) vond ze dat het initiatief haaks staat op de beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om het gebruik van cocaïne veel zwaarder te gaan beboeten.

De regionale en lokale overheden blijven bevoegd voor de omkadering en organisatie van de gebruikruimtes. In Vlaanderen staan er nog geen op de planning. Drugsgebruik blijft in het hele land illegaal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden