camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 27 februari 2023 om 16.58 uur

1Inflatie zakt naar 6,6 procent dankzij dalende energieprijzen

Wim Hendrix

Het leven wordt nog steeds duurder, maar het tempo van de oplopende prijzen is wat gezakt. Het inflatiecijfer ligt nu op 6,62 procent. Dat komt door de dalende prijzen voor gas (-27,8 procent) en elektriciteit (-16,2 procent). De voedingsprijzen nemen nog steeds sterk toe (+16,12 procent).

2Wit-Russische activisten beweren dat ze Russisch militair vliegtuig hebben aangevallen met drones

getty

Wit-Russische antiregeringsactivisten hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een droneaanval op een Russische Beriev A-50, op een luchthaven nabij de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De A-50 is een vliegtuig met een krachtige radar die vliegtuigen tot een afstand van 650 kilometer kan detecteren. De operators aan boord kunnen tot tien bevriende gevechtsvliegtuigen begeleiden.

3Terreurproces geschorst tot en met woensdag

Sébastien Courtoy. afp

Het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 wordt geschorst tot en met woensdag. Zo kan de verdediging van beschuldigde Smail Farisi zich ‘herorganiseren’, na het plotse overlijden van zijn advocaat Sébastien Courtoy vorige maandag.

Deze week zullen het parket, de advocaten van de burgerlijke partijen en van de verdediging alleen nog donderdag hun commentaren kunnen geven op de antwoorden die onderzoekers en onderzoeksrechters voor de krokusvakantie hadden gegeven op hun vragen.

4Zelenski stuurt Oekraïense commandant Donbas de laan uit

getty

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een hooggeplaatste legercommandant in de oostelijke Donbas, Edoeard Moskaljov, de laan uitgestuurd. Daarvoor heeft Zelenski een decreet uitgevaardigd, zonder een reden voor het ontslag te vermelden. Moskaljov bekleedde de functie sinds maart 2022, kort na de start van de Russische invasie in Oekraïne.

   • Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

5Minister wil anonieme drugsmeldpunten in hele land na succes in Antwerpen en Limburg

In een loods in Hechtel-Eksel werd in 2019 een drugslabo ontmanteld. belga

Hoewel ze nog niet zo bekend zijn bij de bevolking, leveren de anonieme drugsmeldpunten in de provincies Antwerpen en Limburg steeds vaker bruikbare informatie op over drugslabo’s en illegale plantages. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil de meldpunten nu uitbreiden over het hele land. Het meldpunt in Limburg kwam er in 2019, dat in Antwerpen in 2021.

Het aantal meldingen neemt jaar na jaar toe. ‘Een goede zaak’, vindt minister Van Quickenborne. ‘Daardoor slagen politie en parket erin om steeds meer labo’s en plantages te ontdekken.’

6Peter Goossens verkoopt driesterrenrestaurant Hof van Cleve

Peter en Lieve Goossens.  Fred Debrock

Peter Goossens trekt de deur van zijn sterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem eind 2023 definitief achter zich dicht. Floris Van Der Veken, de huidige keukenchef in het Hof van Cleve, zal het restaurant overnemen van Goossens. ‘Met Floris hebben we de ideale opvolger gevonden, wat ons én het team een rustig en zeker gevoel geeft’, zegt Goossens. De sterrenchef zegt in een persbericht dat hij al langer dacht aan een carrièrewending.

7Baby van zes maanden in kunstmatige coma na val bij onthaalouder

 belga

Een baby van zes maanden oud is maandagochtend rond 10.30 uur levensgevaarlijk gewond geraakt na een val. Dat gebeurde bij een onthaalouder, in de Tweebunders in Kessel-Lo. ‘Het kindje viel op een verzorgingstafel, niet op de grond. Het was wel een serieuze val, en het kindje draaide meteen weg’, aldus parketwoordvoerster Sarah Callewaert. De baby heeft een schedelfractuur en hersenbloeding opgelopen, en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

8Wout van Aert past voor de Strade Bianche na ziekte

 belga

Wielrenner Wout van Aert neemt zaterdag dan toch niet deel aan de Strade Bianche. Zijn voorbereiding werd verstoord vanwege ziekte. Hij vat zijn wegseizoen aan in Tirreno-Adriatico (6-12 maart). Dat heeft de kopman van Jumbo-Visma maandag aangekondigd in een filmpje. ‘Het was niet ernstig’, zegt Van Aert. ‘Na een paar dagen was ik al beter. Maar het heeft mijn training een beetje verstoord.’ In 2020 reed Van Aert nog als eerste over de streep in de Strade Bianche.

Aangeraden

Niet te missen