camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Noord-Kivu

M23 nog steeds in het offensief in Oost-Congo

maandag 27 februari 2023 om 0.00 uur

Soldaten van de rebellengroep M23. afp

Hoewel de rebellengroep M23 zich op 28 februari moet beginnen terugtrekken, veroverde ze zondag nog bijkomende dorpen in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zo is uit ­verschillende bronnen vernomen.

Volgens inwoners zijn er hevige gevechten aan de gang in Masisi, een gebied ten noordwesten van provinciehoofdstad Goma. Daar nam M23 deze week ook al Mushaki in. Meer in het noorden van hetzelfde gebied controleren de rebellen volgens een administratieve verantwoordelijke ook de dorpen Busumba, Gashungo en Rugongwe. ‘Er zijn gevechten aan de gang’, getuigt een vertegenwoordiger uit het maatschappelijke middenveld. ‘M23 bezet meerdere heuvels, de bevolking is gevlucht.’

M23 greep eind 2021 opnieuw naar de wapens en veroverde sindsdien grote delen van Noord-Kivu. De Congolese regering beschuldigt buurland Rwanda ervan de ­rebellen te steunen. Dat strookt met de bevindingen van VN-experts, maar Kigali ontkent.

Op 17 februari gaven de leiders van Oost-Afrikaanse landen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba hun goedkeuring aan een nieuwe kalender voor ‘de terugtrekking van alle gewapende groepen’ tegen 30 maart. De Congolese vice-eersteminister Christophe Lutundula meldde zaterdag dat de eerste fase van die terugtrekking op 28 februari moet beginnen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen