camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Filmindustrie

James Corden bouwt filmstudio in Sunderland

Het bedrijf van tv-persoonlijkheid James Corden kondigt de bouw van een reusachtige film­­­studio aan in de ­Britse stad Sunderland.

zaterdag 25 februari 2023 om 3.25 uur

Archiefbeeld van een scheepswerf in Sunderland, 1975. bridgeman

Met een oppervlakte van 156.000 vierkante meter en twintig filmsets zal Crown Works Studios in het Noord-Engelse Sunderland een van de grootste filmstudio’s van Europa worden, misschien zelfs de grootste. Het complex zou in de stad 8.000 nieuwe banen moeten creëren. De bouw begint nog dit jaar, in 2027 zouden de studio’s operationeel moeten zijn – als de nodige vergunningen er komen.

De studio is een project van de bedrijven Cain International en Fulwell 73, het productiebedrijf van Gabe en Ben Turner, Leo Pearlman, Ben Winston en James Corden. Die laatste is bekend als presentator van de Amerikaanse Late late show en de rubriek ‘Carpool karaoke’ daarin. Fulwell 73 draaide in 2018 de documentaire Sunderland ‘til I die voor Netflix, over de gelijknamige voetbalclub. De partners hopen dat de studio een lokale filmindustrie kan aanzwengelen in Sunderland, dat sinds de teloorgang van zijn scheepswerven kampt met hoge werkloosheid.

Vorig jaar werd al aangekondigd dat in een van die scheepswerven Shipyard Studios komt, dat 1.000 jobs zou kunnen creëren. Omdat die werf in de buitenwijk Pallion ligt, wordt nu al tongue in cheek van ‘Pallywood’ gesproken. (isg)

Aangeraden

Niet te missen