Foto: AP

BASF schrapt 3.300 banen: ‘Overregulering belemmert marktgroei’

Het Duitse chemieconcern BASF zal voornamelijk in Duitsland banen schrappen. Voor de toekomstige productie van ammoniak kijkt het vooral naar Antwerpen.

Om te beginnen zal BASF zowat 2.600 banen schrappen in niet-productieafdelingen. De helft van de kostenbesparingen moet komen van de BASF-site in het Duitse Ludwigshafen.

Op dezelfde site zullen ook zowat 700 jobs verdwijnen bij de productie. BASF wil er een ammoniakfabriek sluiten. ‘De capaciteit van de ammoniakfabriek in Antwerpen is voldoende om de toekomstige vraag in Europa op te vangen’, klinkt het. De betrokken productiemedewerkers zouden wel elders in het concern aan de slag kunnen.

   • Europa en de VS liggen economisch op ramkoers

De maatregelen moeten leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van samengeteld 700 miljoen euro.

‘De competitiviteit van Europa lijdt in toenemende mate onder overregulering, trage en bureaucratische vergunningprocedures en vooral hoge kosten voor de meeste productiefactoren’, zegt BASF-topman Martin Brudermüller in een persbericht. ‘Dat alles heeft de marktgroei in Europa al getemperd in vergelijking met andere regio’s. Hoge energieprijzen zetten nu een extra demper op de winstgevendheid en de competitiviteit in Europa.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden