camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

oorlog

Oekraïense vluchtelingen krijgen langer bescherming

De tijdelijke ­bescherming voor de Oekraïense vluchtelingen wordt al zeker tot 4 maart 2024 verlengd. Dat werd op Europees niveau beslist.

vrijdag 24 februari 2023 om 3.25 uur

Oekraïense vluchtelingen wachten op registratie, in maart vorig jaar. Kristof Vadino

De Europese Unie besliste in maart vorig jaar, kort na de Russische ­inval in Oekraïne, om voor het eerst het ­Europees mechanisme voor tijdelijke bescherming in werking te stellen. Die termijn, die volgende maand zou aflopen, is verlengd met nog een jaar. Dat betekent dat Oekraïense vluchtelingen in Europa zeker tot 4 maart 2024 tijdelijke bescherming krijgen.

De verlenging werd op Europees niveau beslist. Oekraïners die vluchten voor de oorlog met Rusland, kunnen daardoor sneller en bijna automatisch verblijven in EU-landen en toegang krijgen tot onderwijs, huisvesting en de arbeidsmarkt. Volgens Fedasil kregen al 65.000 Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming in ons land. Dankzij hun speciale status kwamen zij niet terecht in het netwerk van de asielcentra, maar in een apart opvangsysteem waarvoor de gewesten bevoegd zijn. Maar in ­november bleek al dat er ook voor Oekraïense vluchtelingen niet ­altijd plaats was.

Aangeraden

Niet te missen