camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 23 februari 2023 om 16.58 uur

1Klimaatactivisten slepen BNP Paribas als eerste bank ooit voor rechter

 getty

Drie Franse ngo’s dagen de grootbank BNP Paribas voor de rechter omdat die fossiele bedrijven blijft financieren. Het is de eerste keer dat een bank een klimaatzaak aan haar broek heeft. Ook de Belgische staat krijgt kritiek.

2Belgische overheidsschuld stijgt tot bijna 120 procent van bbp tegen 2028

Het overheidstekort zal voor dit en volgend jaar bij ongewijzigd beleid uitkomen op 5,7 en 5,4 procent van het bbp. Dat is een forse stijging tegenover 4 procent in 2022. Tegen 2028 verwacht het Planbureau dat de overheidsschuld 119 procent van het bbp zal bedragen.

3Dries Van Langenhove moet zich voor de rechter verantwoorden voor negationisme

Bart Dewaele

Communicatie was een van de middelen van Schild & Vrienden om de Vlaamse jeugd bewust te maken van haar ‘zuivere Vlaamse identiteit’. En tot die communicatie behoorde een aantal berichten die het bestaan van de genocide door het Duitse naziregime ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren. Dat oordeelde de Kamer van Inbeschuldigingstelling donderdag.

4Serge Kubla krijgt twee jaar voorwaardelijk voor omkoping en witwassen

belga

De voormalige Waalse MR-minister van Economie en ex-burgemeester van Waterloo krijgt twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor de omkoping van Congolese politici en het witwassen van geld. Dat heeft de correctionele rechtbank van Brussel donderdag beslist.

5Wagner-baas: ‘We krijgen weer munitie’

afp

Jevgeni Prigozjin, de oprichter van het Russische huurlingenleger Wagner, verklaarde donderdagochtend dat er munitie voor zijn troepen is verzonden. De voorbije dagen had hij het Kremlin er publiekelijk van beschuldigd de Wagner-troepen af te snijden van bevoorrading.

   •  Volg hier alle recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne

6Geen Tiktok meer voor ambtenaren Europese Commissie

getty

De IT-afdeling van de Europese Commissie heeft alle personeelsleden gevraagd om de app Tiktok van hun toestellen te verwijderen. De reden daarvoor is databescherming. Tiktok is in Chinese handen. Het reageert ontgoocheld op de beslissing van de Commissie, die volgens het bedrijf ‘misplaatst was en gebaseerd op fundamentele misvattingen’.

7Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook

Israël heeft donderdagmorgen luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Eerder waren vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op Israël. Daarbij vielen geen slachtoffers.

8Geboortecijfer in Zuid-Korea bereikt nieuw laagterecord

 getty

Zuid-Korea had al het laagste geboortecijfer ter wereld, maar vorig jaar heeft het land zijn eigen laagterecord overtroffen. Er werden amper 249.000 kinderen geboren en daarmee is het aantal geboorten met nog eens 4,4 procent gedaald. Gemiddeld verwacht een vrouw in Zuid-Korea nu 0,78 kinderen. Voor een stabiele bevolking heeft een land een geboortecijfer van 2,1 nodig

9David Bowie krijgt eigen museum in Londen

isopix

Het Victoria and Albert Museum in Londen heeft het archief van de Britse rockster David Bowie verworven en zal de aanwinst in 2025 tentoonstellen op een nieuwe locatie in Oost-Londen. Het museum zal een ongekende kijk geven op het leven, werk en nalatenschap van de zanger.

10Molano wint millimetersprint in UAE Tour

getty

De Colombiaan Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) heeft de vierde etappe in de UAE Tour (World Tour) gewonnen. Hij was de beste in een massasprint na 174 km tussen Al Shindagha en Dubai Harbour. Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) blijft leider.

Aangeraden

Niet te missen