Foto: rtr

Meer dan 200 meldingen van terrorisme en extremisme

De antiterreurdienst Ocad kreeg vorig jaar 215 meldingen binnen over terrorisme of extremisme. Dat aantal is vergelijkbaar met 2021. De dienst stelde wel een ‘significante toename’ vast van dreigementen tegen politie.

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse Ocad heeft in 2022 215 dreigingsmeldingen geregistreerd die verband houden met terrorisme of extremisme. De meeste meldingen (60 procent) werden als laag ingeschat, een derde als gemiddeld. Minder dan een tiende was op een bepaald moment ernstig. Dreigingen worden vooral via sociale media of berichtendiensten geuit. Het hele jaar bleef het algemene dreigingsniveau op niveau 2, of gemiddeld.

Meestal gaat het daarbij om zogenaamde ‘lone actors’, personen die alleen willen overgaan tot actie. ‘De meeste van deze individuen hebben geen structurele band met terroristische of extremistische groepen’, legt het Ocad uit in een mededeling op haar website. ‘Bij minder dan een vijfde van de dreigingsmeldingen gaat het om plannen die worden beraamd door meerdere individuen samen.’

Copycat-effect

Aanhangers van de jihadistische ideologie waren ook in 2022 goed voor een derde van de meldingen. Bij een derde is de ideologische dimensie niet bekend of onduidelijk. Een tiende van de meldingen is afkomstig uit het buitenland en een even groot aandeel wordt omschreven als ‘diverse dreigingen die voorkomen uit een specifieke thematiek in de samenleving, zoals anti-establishmentgevoelens naar aanleiding van de covid-19-pandemie’. Tot slot houdt iets minder dan een tiende van de meldingen verband met rechts-extremisme. De dreiging op het vlak van links-extremisme bleef beperkt.

   • ‘Met een blanco strafblad raak je gemakkelijk aan wapens’

Bij al deze dreigingen werden, in orde van grootte, specifieke mensen, politie en leger, politiek, openbare gebouwen, het publiek in het algemeen en bepaalde gemeenschappen geviseerd. In het laatste kwartaal valt een ‘significante toename’ op van het aantal dreigingen tegen politiediensten – in november werd in Schaarbeek een politieagent gedood door een gekende extremist. Het toegenomen aantal meldingen heeft onder meer te maken met ‘een verhoogde waakzaamheid en het copycat-effect’, merkt het Ocad op. Hoeveel dreigingen tegen politiediensten er precies in 2022 waren, geeft het Ocad niet vrij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden