camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 22 februari 2023 om 17.00 uur

1 Leerkracht overleden na messteek door leerling in Frankrijk

  AFP

Een leerkracht van een privéschool in Saint-Jean-de-Luz, in Frans-Baskenland, is woensdag kort voor de middag overleden nadat ze met een mes was neergestoken door een leerling. Dat heeft het parket van het arrondissement Bayonne gemeld. De leerling, een jongen van zestien, werd opgepakt. Hij was geen bekende bij het gerecht. Volgens de Franse zender BFMTV lijkt de jongen psychiatrische problemen te hebben. Hij zou aan de politie verteld hebben dat hij ‘bezeten’ is.

2 Minstens tien Palestijnen gedood bij Israëlische raid op Westelijke Jordaanoever

In Nabloes, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, zijn bij een raid van het Israëlische leger woensdag minstens tien Palestijnen gedood, onder wie drie burgers. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ook een veertienjarige jongen en een 72-jarige man overleefden de aanval niet. Zo’n 70-tal mensen moesten voor verzorging worden overgebracht naar het ziekenhuis. Velen onder hen zouden schotwonden hebben, aldus het ministerie in Ramallah. Zes gewonden verkeren naar verluidt in kritieke toestand. Het Israëlische leger liet weten dat het een operatie uitvoert in Nabloes, maar gaf geen verdere informatie vrij.

3 Aarde blijft beven in regio rond Syrië en Turkije

  AFP

Twee weken na de zware aardbeving in Turkije en Syrië blijft de aarde in de regio beven. Woensdagochtend deed zich in de vroege uren, in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, nabij de grens van Israël met Libanon, opnieuw een aardbeving voor met een kracht van 4,4, meldde onder andere het Amerikaanse aardbevingsobservatorium USGS. Ongeveer een uur later werd op zijn beurt Irak opgeschrikt door een beving van 4,6 en ook in Turkije beefde de aarde opnieuw. Meldingen over slachtoffers zijn er voorlopig niet. De schokken houden aan, verklaarde het hoofd van het Libanese Centrum voor Geofysica, Marlene Brax, aan lokale media. Er zit nog meer energie vast onder de grond en die komt nu vrij, klonk het.

4 Forse stijging fietsdoden, mede door elektrische fiets

  BELGA

Een op de drie verkeersdoden was in 2022 een voetganger of fietser, zo blijkt uit de jongste Verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias, op basis van cijfers van de federale politie. Het aantal fietsdoden steeg van 74 naar 95, het hoogste aantal ooit.

Opvallend is dat bijna de helft van de fietsdoden (46 procent) ouder is dan 65 jaar en dat net geen vier op de tien (39 procent) met een elektrische fiets reed. De ongevallen met een elektrische fiets (elf doden per 1.000 ongevallen) zijn ernstiger dan de ongevallen met een klassieke fiets (zeven doden per 1.000 ongevallen).

5 Wegenwerker overleden na aanrijding door vrachtwagen op E403

Op de E403 in Moorsele richting E17 is woensdagmorgen een wegenwerker omgekomen bij een verkeersongeval. De man, die bezig was met het plaatsen van signalisatie voor werken die op til zijn, werd gegrepen door een passerende vrachtwagen en was op slag dood. De precieze omstandigheden worden onderzocht door een verkeersdeskundige van het parket.

6 Poetin geeft korte speech op Dag van de verdedigers van het vaderland

In het Luzjnikistadion in Moskou heeft de Russische president Vladimir Poetin een korte speech gegeven ter ere van Dag van de verdedigers van het vaderland. ‘We zijn trots op onze strijders in Oekraïne, ze verdedigen het vaderland’, zei Poetin. ‘Het hele land steunt hen.’ Vervolgens begon de Russische president ‘Rusland! Rusland! Rusland!’ te scanderen. De menigte volgde hem. Na enkele minuten was zijn tussenkomst voorbij.

7 Colombiaan Rubio wint in UAE Tour, Evenepoel neemt leiderstrui over

  Getty Images

Einer Rubio heeft de derde etappe in de UAE Tour op zijn naam geschreven. Op de Jebel Jais plaatste hij namens Movistar een late aanval en die rondde de Colombiaan feilloos af. Met dank aan een iets te afwachtend pelotonnetje. Remco Evenepoel werd tweede en is de nieuwe leider. ‘Ik had graag gewonnen, maar dit is een mooie troostprijs’, sprak de kopman van Soudal - Quick Step na afloop van de etappe met finish op Jebel Jais. ‘Het is jammer, want we kwamen nog heel dicht. Ik word tweede, maar winnen zat er eigenlijk wel in, gelukkig pak ik wel die leiderstrui.’

8 Spielberg verfilmt Kubricks Napoleon voor HBO

  AFP

Regisseur Steven Spielberg werkt al jaren aan de verfilming van een van Stanley Kubricks grote verloren projecten. Het gaat om een bewerking van het leven van Napoleon Bonaparte. In zeven delen. Napoleon is een van de meest tot de verbeelding sprekende, nooit gelanceerde projecten van de Amerikaanse cultregisseur Kubrick, die stierf in 1999. Op het filmfestival in Berlijn deze week bleek dat die plannen niet zijn blijven liggen. Op de persconferentie van zijn film The Fabelmans kondigde Spielberg aan dat hij samen met Kubricks weduwe, de actrice Christiane Kubrick, en haar broer Jan Harlan, een zevendelige reeks over Napoleon voor HBO aan het ontwikkelen is.

9 Aantal asielaanvragen in Europa in 2022 gestegen met 50 procent

Vorig jaar werden in de 27 lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen ongeveer 966.000 asielaanvragen ingediend. Dat is zowat de helft meer dan in 2021 en het grootste aantal sinds de vluchtelingencrisis van 2016, zo meldt het Europese asielagentschap EUAA op basis van voorlopige cijfers. Het EUAA wijt de sterke toename deels aan de opheffing van reisbeperkingen na de coronacrisis en aan de vele conflicten en voedselonzekerheid wereldwijd. Daarnaast spelen volgens het agentschap ook de secundaire stromen van asielzoekers binnen Europa een rol, net zoals het beduidend aantal aanvragen van reizigers die geen visum nodig hebben.

Aangeraden

Niet te missen