Foto: rr
Ook dat nog

BBC-nieuwsankers mogen wat sjofeler voor de dag komen

‘Die zweterige, smerige look van journalisten op het terrein komt bij het publiek geloofwaardiger over dan wanneer we eruitzien alsof we van een chique diner komen’, zei Naja Nielsen, de digitale directeur van het BBC News in een speech voor haar nieuwsankers.

Nieuwslezers mogen dus, wat Nielsen betreft, voortaan minder formeel voor de dag komen als ze iets presenteren. Haar speech komt middenin een belangrijke herstructurering van de nieuwsdienst van de Britse publieke omroep. De Britse afdeling moet namelijk fuseren met BBC World News. Die fusie wordt verkocht als dé kans om het allerbeste nieuwskanaal ter wereld te worden.

Anonieme bronnen vertellen aan de Amerikaanse website Deadline dat meerdere ankers gehoor hebben gegeven aan de oproep van Nielsen om zich wat slordiger te kleden. Zo zou weerman Tomasz Schafernaker minstens een keer een T-shirt onder zijn jasje gedragen hebben bij zijn weerpraatje.

Nielsen wil meer authenticiteit op de Britse nieuwsdienst. Ze wil bijvoorbeeld vaker smartphones als camera laten gebruiken. Op die manier wil ze met het nieuws de Tiktokgeneratie aanspreken. ‘Mijn moeder is nog altijd onder de indruk van die gelikte studiostijl, mijn eigen kinderen minder’, zei ze in haar speech.

Er zal een team van acht journalisten aangeworven worden die zowel anker als verslaggever zullen zijn. Tien oudere ankers gaan een onzekere toekomst tegemoet. Zij verliezen de titel van chief presenter. Het vernieuwde nieuwskanaal zal, als alles goed loopt, op 3 april gelanceerd worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden