camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 22 februari 2023 om 17.00 uur

1 Zes doden en twaalf gewonden in Cherson

  AP

Bij Russische beschietingen op de stad Cherson zijn zes doden en twaalf gewonden gevallen. ‘Het Russische leger voert weer zware beschietingen uit op Cherson. Opnieuw vermoorden ze genadeloos de burgerbevolking’, schreef president Volodimir Zelenski op Telegram. De zuidelijke stad Cherson werd in november door het Oekraïense leger bevrijd. De stad wordt sindsdien met regelmaat bestookt.

2 Italiaanse premier Meloni bezoekt Kiev

  REUTERS

Na de Amerikaanse president Joe Biden brengt vandaag ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni een bezoek aan Kiev, voor onder meer een ontmoeting met president Zelenski. Meloni trok eerder vandaag al naar Boetsja, waar Russische troepen bijna een jaar geleden een bloedbad hebben aangericht. Ook Irpin, een andere voorstad van Kiev, werd bezocht. De Italiaanse premier werd er geconfronteerd met de schade die door Russische bombardementen is veroorzaakt. Meloni had vorig jaar al tijdens de verkiezingscampagne haar steun voor Oekraïne uitgesproken. Maar twee coalitiepartners - Matteo Salvini van de rechtse Lega en Silvio Berlusconi van het conservatieve Forza Italia - hebben haar al meermaals in verlegenheid gebracht met pro-Russische uitspraken.

3 Na aanslagen in Berchem en Wilrijk nu ook schoonheidssalon in Gent geviseerd

 rr

Na aanslagen in Berchem en Wilrijk vorige week hebben onbekenden nu ook een molotovcocktail gegooid naar een schoonheidssalon in Gent. Een link tussen de incidenten wordt onderzocht. De zaak in Gent is van dezelfde keten als die in Wilrijk. Waarom het bedrijf wordt geviseerd, is voorlopig onduidelijk. ‘Het onderzoek naar de dader of daders loopt volop. Alle pistes worden onderzocht’, zegt het parket van Oost-Vlaanderen.

4 Quick Step wint ploegentijdrit UAE Tour

  AFP

Soudal-Quick Step heeft dinsdag de ploegentijdrit in de UAE Tour (WorldTour) gewonnen. De Australiër Luke Plapp (Ineos Grenadiers) neemt de leiderstrui over van Tim Merlier, die maandag naar de zege sprintte in de eerste etappe. Zijn ploegmaat Remco Evenepoel staat tweede in dezelfde tijd als Plapp.

5 Guns N’ Roses eerste headliner op Graspop

 Geert Van de Velde

De Amerikaanse hardrockers van Guns N’ Roses zijn op donderdag 15 juni de eerste headliner op de weide in Dessel. Dat kondigde de organisatie van Graspop Metal Meeting aan op Facebook. Er zijn al meer dan honderd namen bekend voor het metalfestival. Naast de band van Axl Rose en Slash staan ook Kreator, Mötley Crüe, Slipknot en Exodus op de affiche.

6 Lichtere aanklacht voor Alec Baldwin na schietincident ‘Rust’

  AFP

De aanklager in New Mexico zal dan toch geen gevangenisstraf van vijf jaar vragen voor acteur-producent Alec Baldwin. Die is aangeklaagd voor een dodelijk schietincident op de set van de film Rust, eind 2021. Baldwin loste per ongeluk een schot tijdens de opnames. Hij dacht dat het wapen niet geladen was, maar het bleek wel een kogel te bevatten. Die raakte regisseur Joel Souza en cameravrouw Halyna Hutchins. Hutchins overleed aan haar verwondingen. Baldwin en zijn wapenexperte Hannah Gutierrez-Reed worden aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Als ze daarvoor veroordeeld worden, zullen ze elk maximaal achttien maanden in de gevangenis moeten doorbrengen.

Aangeraden

Niet te missen