camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

belasting

Frankrijk wil Europese versie van ‘digitaks’

Binnen de ­Oeso zijn de onderhandelingen over een ‘digitaks’ vastgelopen.

dinsdag 21 februari 2023 om 3.25 uur

Bruno Le Maire. afp

Een eerlijkere internationale belasting op multinationals zoals Google, Meta en Amazon stuit op tegenwerking van onder meer de Verenigde ­Staten. Dat heeft de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, gezegd. Volgens Le Maire blokkeren meerdere landen de plannen, die gecoördineerd worden door de ­Oeso. Naast de VS noemde hij nog Saoedi-Arabië en India. ‘We pleiten ervoor om de situatie te deblokkeren’, zei hij in de aanloop naar een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20.

Als dat niet lukt, wil de Fransman dat de Europese Unie in actie schiet. ‘Wij hebben altijd aangegeven dat, als de landen van de G20 en de Oeso niet in staat waren om een akkoord te bereiken, we voor een invoering op Europees niveau zouden pleiten. Ik denk dat we dat punt hebben bereikt’, aldus Le Maire.

De digitaks is het eerste luik van een plan om belastingen eerlijker te maken en de ontwijking tegen te gaan, waarover de Oeso-landen in 2021 een akkoord bereikten. Het andere luik is een algemene minimumbelasting van ­­15 procent op multinationals. (belga)

Aangeraden

Niet te missen