Nieuwe aardschokken: ‘Alles wat nog niet was ingezakt, is nu ingestort’
Twee nieuwe aardbevingen hebben maandagavond het Turks-Syrische grensgebied getroffen. Dat leidde tot nieuwe doden, gewonden en veel paniek. ‘Heel Hatay is in rook gehuld.’
Twee weken na de vernietigende aardbevingen die het leven kostten aan meer dan 47.000 mensen in Turkije en Syrië, werd dezelfde grensregio opnieuw getroffen door zware aardbevingen.
Maandagavond rond acht uur was de Turkse stad Antakya, in de provincie Hatay, het epicentrum van een beving met een magnitude van 6,4, die gevolgd werd door naschokken. ‘De grond zakte weg onder onze voeten’, getuigt de CNN Türk-journalist Buse Deviren. ‘Dit was geen naschok, hoor.’
‘Heel Hatay is in rook gehuld’, zei Adem Metan, een andere Turkse journalist, in een Twitter-video ‘Alles wat nog niet was ingezakt, is nu ingestort.’ Op de achtergrond is te horen hoe de hulpdiensten massaal uitrukken.
Opnieuw waren mensen onder het puin beland, bevestigde de gouverneur van Hatay, Lutfu Savas, even later op de Turkse televisie. ‘Het gaat om gebouwen van een drietal verdiepingen die tijdens de eerste twee aardbevingen schade hadden opgelopen, maar nu zijn ingestort.’ Volgens de burgemeester van Defne, Ibrahim Guzel, waren de gevolgen voor zijn stad, ‘ernstiger dan bij de vorige aardbeving’. En, zei hij, ‘het is nu overal donker en we kunnen de plaatsen die verwoest zijn niet lokaliseren. Veel van ons personeel is zelf het slachtoffer van de aardbeving. Hoe moeten we nagaan wat er verwoest is? We bevinden ons in een heel moeilijke situatie.’
Voelbaar tot in Egypte
De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, meldde maandagavond dat de Turkse hulpdiensten zeker drie doden en 213 gewonden hadden geteld.
De impact van de naschokken van maandag was voelbaar tot in Egypte, Libanon, en op het eiland Cyprus. Het Europese Seismologisch Centrum (EMSC) heeft een tsunamialarm afgekondigd. Daarop riep het Afad, het reddingsteam van de Turkse overheid, op om niet meer in de buurt van de kust te komen. ‘De zeespiegel kan tot 50 centimeter stijgen’, klonk het op Twitter. Ook de burgemeester van vakantieoord Antalya riep de inwoners op om zo ver mogelijk van de kust te gaan.
Video | Eerste beelden van nieuwe aardbeving
Gebrek aan noodhulp
In het noordwesten van Syrië kwamen de nieuwe aardschokken boven op de verwoesting aangericht door de eerdere aardbevingen én een burgeroorlog die al meer dan een decennium woedt. De Witte Helmen, de vrijwillige burgerbescherming in de noordwestelijke gebieden die onder controle staan van de oppositie, deelden mee dat hun teams uitgerukt waren om ingestorte gebouwen te inspecteren.
‘Tot nu toe telden ziekenhuizen en medische centra meer dan 125 gewonden’, twitterde het hoofd van de Witte Helmen, Raed al-Saleh, maandagavond. ‘De meeste letsels werden veroorzaakt door angst en paniek, mensen die uit gebouwen springen of flauwvallen.’ Ook het chaotische verkeer na de aardbevingen veroorzaakte ongevallen.
‘Mensen zijn meteen massaal de straat opgelopen en kunnen nergens heen’, zegt Iyas Kaadouni, een Gentenaar van Syrische origine die in contact staat met familieleden in het gebied. ‘Mijn drie zussen in Idlib en Sarmada kunnen vannacht niet terug naar huis, omdat dat onveilig is.’
• Video | Turkse jongen maakte al afscheidsvideo, maar kon toch gered worden
De regio kampte de voorbije weken al met een schrijnend gebrek aan medisch materiaal of tenten om overlevenden van de eerste aardbevingen in te vestigen. Het regime van dictator Bashar al-Assad beperkte, met de hulp van bondgenoot Rusland, de aanvoerroutes van cruciale VN-noodhulp aan het oppositiegebied.
Maandagochtend waren er, na veel aandringen, 197 trucks met noodhulp de regio binnengekomen, meldde een VN-woordvoerder. De nood aan hulp zal de komende dagen ongetwijfeld toenemen.
Video | Waarom gebruiken we niet langer de schaal van Richter, maar wel de momentmagnitudeschaal?