Foto: EPA-EFE

Truckers staan ruim zestig uur stil aan grens tussen Polen en Wit-Rusland

De Wit-Russische en Poolse regeringen blijven steeds meer grensposten afsluiten. Er is daardoor voor vrachtvervoer sprake van een file van zo’n 40 kilometer, met een wachttijd van 63 uur, of ruim tweeënhalve dag. De opgelopen spanning tussen beide landen heeft deels met de oorlog in Oekraïne te maken.

De monsterfile staan aan de grensovergang in Koroszczyn, momenteel de enige met Wit-Rusland die open is voor vrachtvervoer. Volgens de Poolse douane staan er zowat 1.900 vrachtwagens aan te schuiven en bedraagt de wachttijd er maandagnamiddag zo’n 63 uur of ruim twee dagen en een half.

Op 10 februari besliste de Poolse regering om de grensovergang met Wit-Rusland in Bobrowniki, de enige andere voor vrachtvervoer, plots te sluiten. Warschau deed dat naar eigen zeggen in het belang van “de staatsveiligheid”, te midden van toegenomen spanningen met Minsk.

Het Poolse besluit kwam er daags nadat een Wit-Russische rechtbank de journalist Andrzej Poczobut, lid van de Poolse minderheid in Wit-Rusland, tot acht jaar cel had veroordeeld wegens zijn kritische berichtgeving. Bovendien is Wit-Rusland de enige Europese bondgenoot van Rusland bij de invasie van Oekraïne, terwijl Polen één van de belangrijkste bondgenoten van Kiev is.

Wit-Rusland hekelde de “eenzijdige” beslissing om de grensovergang te sluiten en deed de ingreep af als “onmenselijk”. Het besliste daarna dat Poolse vrachtwagens met goederen alleen maar rechtstreeks via hun gemeenschappelijke grens Wit-Rusland binnen mogen, en niet meer via bijvoorbeeld Litouwen of Letland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden