camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 20 februari 2023 om 16.58 uur

1Joe Biden bezoekt Kiev

 epa-efe

De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, trok vandaag naar Kiev voor een bezoek aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het gaat om een verrassingsbezoek. Volgens beelden op Twitter wandelde de Amerikaanse president rond in het stadscentrum. ‘Wij zullen aan de zijde van Kiev staan zolang het nodig is’, herhaalde de Amerikaanse president ter plaatse. ‘Poetin faalt’, haalde Biden in zijn speech aan. ‘Hij wou Oekraïne van de kaart vegen. Dat is aan het mislukken.’ Biden zegde opnieuw militaire steun toe ter waarde van 500 miljoen dollar. Op vrijdag, de dag waarop de oorlog in Oekraïne een jaar oud zal zijn, gaat een nieuwe reeks sancties tegen Rusland van kracht. Volg alles in de live-blog.

2Recordaantal vacatures in de kinderopvang

 Elke Pannier 

Het aantal vacatures in de kinderopvang is vorig jaar gestegen tot 6.912. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen) opvroeg. Het gaat om een nieuw record, tegenover de 6.267 van 2021. De crisis in de kinderopvang houdt al een tijdje aan. Al weken voeren bezorgde ouders actie in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Na verhalen van wantoestanden in crèches klagen ze de toestanden in de kinderopvang aan.

3‘All quiet on the western front’ grote winnaar op de Bafta’s

De Duitse oorlogsfilm All quiet on the western front heeft zeven beeldjes in de wacht kunnen slepen op de Bafta’s. De film, gebaseerd op de roman uit 1928 van Erich Maria Remarque, vertelt het verhaal van een jonge Duitse frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog. All quiet on the western front is op de Oscars een geduchte concurrent voor de Belgische film Close.

4Paul Gheysens pompt weer meer geld in Royal Antwerp FC

 belga

Tegen het einde van het seizoen wil eigenaar Paul Gheysens nog eens maximaal 47,5 miljoen euro in Royal Antwerp FC pompen. Als de club tegen dan nog bespaart of extra inkomsten genereert, kan die som nog iets lager uitvallen. Het blijft wel een enorm bedrag, en de teller van de kapitaalsverhogingen staat momenteel al op 114,6 miljoen euro. De Antwerpse voetbalploeg rekent al jaren op de kapitaalsverhogingen van Gheysens om de rode cijfers te compenseren. De licentiecommissie maakte onlangs bekend dat de ploeg een recordverlies van 31,5 miljoen euro geleden heeft.

5Oost-Vlaanderen onderzoekt of Zwijndrecht Oost-Vlaams kan worden

Voegt Zwijndrecht zich honderd jaar na zijn overstap naar de provincie Antwerpen weer bij Oost-Vlaanderen? Oost-Vlaams provincieraadslid Peter Hertog (Vooruit) vindt het niet meer dan normaal. Via een motie aan de Vlaamse regering heeft Hertog gevraagd of Zwijndrecht binnen de Oost-Vlaamse grens kan liggen. Tot honderd jaar geleden was dat ook het geval. Met de nieuwe indeling volgens regio’s ziet Hertog de logica om honderd jaar terug in de tijd te gaan. Het is de enige Antwerpse gemeente in de regio Waasland.

6Twee agenten voor de rechtbank na dood Ibrahima Barrie

Twee jaar na het overlijden van Ibrahima Barrie heeft de raadkamer besloten om twee agenten door te sturen naar de correctionele rechtbank. Daar zullen ze zich moeten verantwoorden voor schuldig verzuim, al staat die kwalificatie nog niet in steen gebeiteld. De raadkamer laat de deur open voor een debat over verzwarende omstandigheden zoals racisme en discriminatie op basis van afkomst. Barrie stierf begin 2021 nadat hij in het politiecommissariaat aan Brussel-Noord onwel was geworden.

7Tim Merlier wint nipt eerste etappe UAE Tour

 ap

Tim Merlier heeft in de eerste rit van de UAE Tour Caleb Ewan in een millimeterspurt geklopt. Remco Evenepoel deed een goede zaak met het oog op de eindwinst. Zelfs op de fotofinish was met het blote oog niet zomaar uit te maken wie de etappe had gewonnen. Na minutenlang delibereren werd uiteindelijk Merlier aangeduid als winnaar.

8Roskam en Schoenaerts verfilmen Belgisch verzetsverhaal

Op het filmfestival in Berlijn heeft regisseur Michaël R. Roskam zijn nieuwe project met Matthias Schoenaerts aangekondigd. In Le faux soir staat het Belgische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. De opnames staan gepland voor eind 2023 en begin 2024.

Aangeraden

Niet te missen