camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Klimaat

Droogte stort Argentinië in een perfecte storm

Argentinië kreunt onder de ernstigste droogte in zestig jaar. Dat zal de hele wereld voelen.

maandag 20 februari 2023 om 3.25 uur

De Argentijnse oogst kan de slechtste in twintig jaar worden. rtr

‘Een crisis zoals we er nog geen hebben gezien’. Zo noemt Cris­tian Russo van de Argentijnse Rosario-graanbeurs de droogte die het land teistert. Argentinië maakt de ergste droogte mee in zestig jaar tijd, die de landbouwproductie doet kelderen. Dat heeft gevolgen voor de hele wereld, want Argentinië is ’s werelds grootste exporteur van sojaolie en -meel, de nummer drie voor maïs, en een belangrijke leverancier van tarwe en rundvlees. De tarweoogst is er gehalveerd, de verwachte sojabonenoogst is verlaagd tot het laagste niveau in veertien jaar. Veeboeren zien een derde van hun kuddes sterven door de droogte.

Boeren failliet

‘Je hoort de kalveren loeien tot ze sterven. Het is verschrikkelijk’, vertelt de 63-jarige veeboer Gus­tavo Giailevra aan het persagentschap Reuters. Alle waterreservoirs die hij had gegraven, zijn ­opgedroogd. Hij kan alleen nog kleinere hoeveelheden water voor zijn vee per vrachtwagen naar zijn boerderij brengen. Zijn soja- en katoenplanten zijn bijna volledig kapotgegaan.

Zijn collega, Andrés Betiger, rijdt 52 kilometer met een tank achter zijn gammele tractor om water voor zijn dieren te halen. Zijn gewassen heeft hij opge­geven. ‘Het doet pijn, het maakt me bang’, zegt hij. ‘Het wordt ­financieel en fysiek onhoudbaar.’ Hij overweegt het faillissement aan te vragen. Daarmee is hij een van de velen in Argentinië. De ­regering heeft belastingverlagingen voor boeren uitgerold, maar met een uitgeputte staatskas heeft ze maar een beperkte vuurkracht. Voor de meeste boeren is het niet meer dan een doekje voor het bloeden.

De economische klap van de droogte zou intussen tot zo’n 10,5 miljard dollar kunnen oplopen, zegt Julio Calzada, hoofd economisch onderzoek bij de Rosario-beurs. Dat komt voornamelijk door een daling van de ­export. ‘Argentinië zal ongeveer 8 miljard dollar aan export verliezen’, zegt hij. Voor de sowieso al ­lege schatkist komt dat neer op een verlies van ongeveer 3,5 miljard dollar aan overheids­inkomsten.

Het tast het vermogen van ­Argentinië aan om de broodnodige reserves aan dollars op te bouwen. Daardoor dreigt de fragiele economische opleving te ontsporen en zal de regering niet in staat zijn haar schulden af te lossen te midden van een stijgende inflatie en een diep begrotingstekort. Zo stort de droogte het Latijns-Amerikaanse land in een perfecte storm. ‘Deze droogte is de grootste bedreiging voor de Argentijnse economie’, stelt Calzada.

La Niña

En het wordt mogelijk nog erger, want het weerfenomeen La Niña kan de droogte nog doen aanhouden. ‘Er zijn redenen om pessimistisch te zijn’, zegt Russo. De oogst zou de slechtste in wel ­twintig jaar kunnen worden. (rtr)

Aangeraden

Niet te missen