camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Oorlog in Oekraïne

Tienduizenden Oekraïners werken in Duitsland

maandag 20 februari 2023 om 3.25 uur

 AFP

Een jaar na de Russische invasie in Oekraïne zijn er in Duitsland al 65.000 Oekraïners meer met een vaste baan dan voor de oorlog. Daarbovenop hebben 21.000 Oekraïners een ­mini-job. Ze helpen allemaal om het tekort aan personeel in de Duitse economie aan te pakken, zegt Daniel Terzenbach van het Duitse Federale Agentschap voor Werk. ‘De Duitse arbeidsmarkt is in staat om hen te absorberen.’

Terzenbach verwacht dat het aantal Oekraïense arbeidskrachten de komende weken aanzienlijk zal stijgen, wanneer veel nieuw­komers hun ­integratie- en taalcursussen zullen afronden. Vooral vanaf het tweede kwartaal zal er een groter ­aantal afgestudeerden met goed taalniveau beschikbaar zijn.

Vijf tot zes jaar

Ten tijde van de vluchtelingengolf in 2014 tot 2016, vooral uit ­Syrië, was het doel de helft ­ervan na vijf tot zes jaar aan het werk te ­hebben. Dat is gelukt, ondanks de coronacrisis. Dankzij verbeterde procedures en meer gerichte arbeids­bemiddeling zou dat aantal nu nog naar omhoog kunnen.

Eerder zei de voorzitter van de Federale Dienst voor Migratie en Vluchtelingen dat de integratie- en taalcursussen nooit zoveel succes hadden. Meer dan een half miljoen migranten namen eraan deel het voorbije jaar. Dat is een verdub­beling tegenover 2021. (belga)

Aangeraden

Niet te missen