camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

media

Redactieraad RTBF klaagt toxische werksfeer aan bij directie na zelfdoding journalist

zaterdag 18 februari 2023 om 3.25 uur

 belga

De redactieraad van RTBF klaagt de ‘disfunctionele’ werksfeer aan op de Franstalige openbare omroep. Dinsdag maakte een RTBF-journalist een einde aan zijn leven in het gebouw van de RTBF aan de Reyerslaan.

De dag erna riep de redactieraad een algemene vergadering samen waarop 150 RTBF-journalisten aanwezig waren. Na een unanieme stemming eist de redactieraad van de directie dat ze dringend de besluitvormingsstructuren en het personeels­beleid van de RTBF herbekijkt. ‘De zelf­doding van onze collega weerspiegelt de situatie van verschillende redactieleden die tijdens onze vergadering hun onvrede hebben geuit’, zei de raad in een persbericht. Tijdens de algemene vergadering noteerde de raad talloze ‘getuigenissen van ongenoegen, lijden en geweld op het werk’. ‘Te veel collega’s vallen voortdurend uit’, staat in het bericht nog te lezen. ‘Wat als geïsoleerde noodsituaties worden gezien, zijn weerspiegelingen van een disfunctioneel model.’

De RTBF-journalisten eisen zo snel mogelijk een ontmoeting met de directie en Jean-Paul Philippot, al meer dan twintig jaar de administrateur-generaal van de RTBF. Ze vragen onder meer ‘een duurzame ondersteuning van mensen die lijden of na een burn-out weer aan het werk gaan’.

De directie liet via RTBF-woordvoerster Axelle Pollet weten dat ze snel een gesprek zal organiseren.

In 2019 dienden de journalisten van de RTBF al een motie van wantrouwen in tegen de directie na de reorganisatie die in 2018 werd doorgevoerd. (cdl)

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Aangeraden

Niet te missen