Foto: Tom Palmaers

Laagste aantal covidpatiënten op intensieve zorg sinds de zomer van 2020

Er worden opnieuw meer patiënten door covid opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Maar het is ruim 2,5 jaar geleden dat er nog zo weinig covidpatiënten intensieve verzorging nodig hadden.

Het eens zo gevreesde coronavirus heeft nog weinig impact op de maatschappij, en ook op de gezondheidszorg is de druk beperkt. Uit de jongste cijfers van Sciensano blijkt dat het aantal covidpatiënten dat intensieve verzorging nodig heeft, gezakt is tot 34. Dat is het laagste aantal in meer dan 2,5 jaar. Het is van de zomer van 2020 geleden dat er nog zo weinig covidpatiënten op de afdeling intensieve zorg lagen.

Nochtans gaan we op dit moment wel opnieuw door een coronagolf – de tiende, voor wie nog de tel bijhoudt. Het aantal ziekenhuisopnames door covid zit opnieuw in de lift. De voorbije week waren er, voor het eerst sinds eind december, opnieuw dagen met meer dan 100 opnames.

Door de stijgende opnames valt niet uit te sluiten dat het ook op intensieve zorg opnieuw drukker wordt. Maar ook dan valt te verwachten dat de impact beperkt blijft. Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) stipt in een persbericht aan dat hij verwacht dat de golf ‘eerder klein’ zal zijn.

Sinds de omikronvarianten begin vorig jaar opdoken, zijn er opvallend minder ernstig zieke patiënten. Het helpt daarbij dat veel mensen enigszins beschermd zijn: ze hebben eerder al een besmetting doorgemaakt of zijn al meermaals ingeënt.

Geen noodkreten meer

‘In december en januari bereikten ons nog noodkreten van de ziekenhuizen’, zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd dringende hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid. ‘Toen was er een combinatie van griep, rsv en corona. Maar dat is nu opnieuw gaan liggen.’

Ook in de ziekenhuizen keert langzaam het leven van voor corona terug. ‘De normale activiteiten op intensieve zorg worden hernomen’, zegt Van der Auwera. Dat uit zich ook in het aantal beschikbare bedden. Een tijdje geleden waren er nog 600 bedden beschikbaar, nu nog circa 400. ‘Dat geeft aan dat er weer zwaardere chirurgische ingrepen gepland worden.’

Heel wat ziekenhuizen kampten na de slopende coronajaren met personeelstekorten, maar ook daar is er beterschap in zicht. ‘Er zijn nu nog 155 erkende bedden niet operationeel door een personeelsgebrek’, zegt Van der Auwera. ‘Ook dat is langzaam aan het minderen.’

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er nog steeds een griepepidemie is, maar na een stijging vorige week is het aantal griepgevallen opnieuw gedaald.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden