camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

media

‘Transfobie’ splijt redactie van The New York Times

vrijdag 17 februari 2023 om 3.25 uur

 reuters

Honderden medewerkers van The New York Times hebben een brief ondertekend waarin zij de Amerikaanse krant ervan beschuldigen de redactionele richtlijnen niet toe te passen bij de berichtgeving over transgender personen.

Volgens de ondertekenaars zou de krant genderdiversiteit behandelen met ‘een griezelig vertrouwde mix van pseudowetenschap en verbloemd, geladen taalgebruik’, terwijl de richtlijnen redacteurs verplichten ‘een professionele afstand te bewaren, vrij van elke zweem van vooringenomenheid’.

In de brief, gericht aan adjunct-directeur Philip B. Corbett, wordt onder meer gewezen op een artikel waarin een journalist de bewoording ‘patient zero’ gebruikt om te verwijzen naar een van de eerste kinderen die transgenderzorg kreeg. Lasterlijk, vinden de briefschrijvers. Met die term wordt doorgaans de bron van een epidemie aangeduid.

Voorts klagen ze aan dat de berichtgeving munitie levert aan conservatieve politici, die eruit citeren tijdens debatten over wetsvoorstellen die transgenderzorg voor jongeren zouden verbieden. In een ­reactie zegt een woordvoerder dat de krant ‘trots’ blijft op haar ‘onafhankelijke berichtgeving’. (jrh)

Aangeraden

Niet te missen