camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ook dat nog

‘Elon Musk liet Twitter-algoritme aanpassen om eigen tweets te promoten’

Twitter-topman Elon Musk zou zijn ingenieurs in allerijl hebben opgeroepen om het bereik van zijn tweets te verhogen. Dat schrijft technologiesite Platformer. Musk kon het niet verkroppen dat een tweet van de Amerikaanse president Joe Biden over de Super Bowl meer bekeken werd dan die van hemzelf.

vrijdag 17 februari 2023 om 3.00 uur

Elon Musk. ap

Afgelopen zondag stond de Super Bowl op het programma in de Verenigde Staten, de grote finale van het American Football-seizoen waarin de Kansas City Chiefs het opnamen tegen de Philadelphia Eagles. Voor aanvang van de wedstrijd liet Elon Musk nog aan de wereld weten wie ‘zijn’ team was: ‘Komaan Eagles’, klonk het op Twitter.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden had voor de start van de partij laten weten dat hij voor de Eagles zou supporteren. ‘Als jullie president mag ik geen favorieten hebben’, zo schreef hij. ‘Maar als de echtgenoot van Jill Biden: vlieg, Eagles, vlieg.’ De first lady bracht een groot deel van haar jeugd door in Philly.

Maar het mocht niet zijn voor beide fans. De Chiefs wonnen en kregen op Twitter meteen felicitaties van Biden. Musk daarentegen verwijderde zijn tweet.

Musk deed dat volgens technologiesite Platformer niet alleen omdat hij het verlies van de Eagles niet kon verkroppen. De Twitter-baas zou vooral woedend geweest zijn over het feit dat zijn tweet ‘maar’ 9,1 miljoen keer bekeken werd, tegenover de 29,1 miljoen views voor de tweet van Biden. Dat terwijl Musk meer dan drie keer zoveel volgers telt als de Amerikaanse president.

Dringend bericht aan personeel

Enkele uren na de nederlaag van de Eagles zou Musks neef James in de personeelschat van Twitter iedereen die kon coderen ‘dringend’ opgeroepen hebben om te helpen bij ‘het oplossen van een probleem met bereik op het platform’.

Volgens Platformer zou Elon Musk zelfs zijn privéjet hebben genomen om zijn personeel ter verantwoording te roepen. Zo’n tachtig ingenieurs van Twitter zouden de hele nacht hebben onderzocht waarom Musks tweets niet zoveel bereik hadden als hij verwachtte, en oplossingen getest hebben om dat bereik te vergroten.

Daarop zou het Twitter-algoritme aangepast zijn, waardoor de tweets van Elon Musk met ‘factor 1.000’ werden opgeblazen. Zo’n power user multiplier omzeilt de technologie op het platform die moet voorkomen dat gebruikers overspoeld worden met tweets van één gebruiker via het tabblad ‘Voor jou’.

Nadien zette Musk een meme op Twitter waarmee hij leek te bevestigen ervan op de hoogte te zijn dat zijn tweets aan mensen werden opgedrongen. Die tweet werd 148,9 miljoen keer bekeken (Musk heeft 130 miljoen volgers).

Daarop zou de multiplier volgens Platformer een beetje naar beneden zijn aangepast. ‘Blijf alsjeblieft volgen terwijl we aanpassingen doen aan het euh … “algoritme”’, tweette Musk nadien nog cryptisch. Die tweet werd ‘slechts’ 54,8 miljoen keer bekeken.

Aangeraden

Niet te missen