Foto: AFP

Vier doden in Nieuw-Zeeland na cycloon Gabrielle, honderden vermisten

Cycloon Gabrielle heeft in Nieuw-Zeeland zeker vier mensen het leven gekost. Honderden mensen worden vermist. Dat melden lokale media dinsdag. Enkele regio’s zijn nog afgesloten van de buitenwereld, meer dan 160.000 gezinnen zitten nog zonder stroom.

Onder de dodelijke slachtoffers is een kind. Een vrouw kwam om toen haar huis werd getroffen door een aardverschuiving, een brandweerman overleed bij reddingswerkzaamheden en het lichaam van een tweede man spoelde aan uit zee. Honderden mensen zijn opgegeven als vermist, voor een tiental heeft de politie ‘ernstige zorgen’ over hun welzijn.

De schade aan wegen, infrastructuur en eigendommen is groot. Aardverschuivingen en overstromingen hebben belangrijke verbindingswegen op het Noordereiland onbegaanbaar gemaakt en tientallen woningen zijn ingestort of weggespoeld.

Meer dan driehonderd mensen werden inmiddels gered van daken van ondergelopen huizen. Op een dak hadden meer dan zestig personen hun toevlucht gezocht voor het stijgende water, op een ander dak stond een paard. Meer dan twaalfduizend mensen hebben hun woning moeten verlaten, enkele honderden huizen zijn onbewoonbaar verklaard.

Minister van Crisismanagement Kieran McAnulty benadrukte tijdens een persconferentie dat het dodental nog kan oplopen, omdat met sommige delen van het land geen communicatie mogelijk is. ‘Het ergste is voorbij, maar het gevaar is zeker nog niet geweken’, zei hij. In meerdere rivieren staat het water gevaarlijk hoog, met risico op overstromingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden