Cycloon Gabrielle zet 225.000 Nieuw-Zeelanders zonder stroom

Nieuw-Zeeland heeft dinsdag de nationale noodtoestand uitgeroepen door cycloon Gabrielle. Op het Noordereiland veroorzaakt het noodweer overstromingen, aardverschuivingen en grote schade aan wegen, infrastructuur en persoonlijke eigendommen. Minstens 225.000 Nieuw-Zeelanders zitten zonder stroom, 2.500 zijn ontheemd.

De Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins zegt dat de storm ‘het heftigste noodweer is dat Nieuw-Zeeland in de afgelopen honderd jaar heeft meegemaakt’. Op sociale media is te zien hoe huizen overstromen en wegen onder water lopen. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten door het risico op overstroming of instorting. Volgens Hipkins is er nog geen duidelijk beeld van het aantal slachtoffers. Een persoon wordt vermist en een hulpverlener ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Noodtoestand

Kustgemeenschappen als Gisborne en Hawke’s Bay zijn moeilijk bereikbaar door de overstromingen en aardverschuivingen. Er is geen stroom en de communicatie is verstoord doordat de zendmasten zijn beschadigd. Het mobiele telefoon- en internetnetwerk in verschillende regio’s ligt plat. Het zwaarste gedeelte van de storm lijkt ondertussen achter de rug, toch waarschuwt de overheid voor meer regen en harde wind.

Gabrielle veroorzaakte een ongekende regenval, op sommige plaatsen kwam in een etmaal meer dan 30 centimeter water uit de lucht vallen, meer dan in een gemiddelde Nieuw-Zeelandse zomer. Aan de kust werden golven van 8 meter hoog en windstoten van 130 kilometer per uur gemeten. Het is pas de derde keer in de geschiedenis van het land dat de nationale noodtoestand wordt afgekondigd. Eerder gebeurde dat tijdens de aardbeving in Christchurch in 2011 en tijdens de coronapandemie. Het geeft de overheid meer bevoegdheden om in te grijpen en noodhulp te verlenen.

Klimaatverandering

James Shaw, de minister van Klimaatverandering, gaf dinsdag een emotionele toespraak in het parlement. Hij uitte kritiek op het ‘gebrek aan actie’ door de regering. ‘Ik ben nooit zo verdrietig en kwaad geweest over de decennia die we verloren hebben aan ruzies over het wel of niet bestaan van klimaatverandering. Klimaatverandering is er en als we niets doen, wordt het alleen maar erger.’

Ook Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland met bijna 1,7 miljoen inwoners, is zwaar getroffen door de storm. De stad herstelt nog van de overstromingen van ruim twee weken geleden. Toen werd in Auckland de natste dag uit de geschiedenis van het land gemeten en kwamen vier mensen om het leven na hevig onweer en extreme regenval.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden