camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

mensenrechten

Klokkenluider Luxleaks mocht informatie delen

woensdag 15 februari 2023 om 3.25 uur

 AFP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag erkend dat een van de klokkenluiders achter de Luxleaks-onthullingen rechtmatig handelde.

Raphaël Halet, een Fransman die eerder in het Groothertogdom Luxemburg was veroordeeld voor het lekken van vertrouwelijke ­documenten, stond wel degelijk in zijn recht. Het Groothertogdom moet Halet 15.000 euro morele schade en 40.000 euro onkosten betalen.

Halet had in 2021 in eerste aanleg geen gelijk gekregen van het Mensenrechtenhof. Maar de Grote Kamer, de hoogste formatie van dat Hof, meent nu dat het publieke belang dat verbonden is aan de verspreiding van die informatie, de bovenhand heeft op de schadelijke effecten die eruit voortvloeien.

Volgens het EHRM is er sprake van een schending van artikel 10 (vrijheid van meningsuiting) van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

Luxleaks draaide rond ver­trouwelijke documenten over de fiscale voorkeursbehandeling van multinationals in Luxemburg. Die werden eind 2014 gepubliceerd door een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten. Klokkenluiders Antoine Deltour en Raphaël Halet, voormalige werknemers van het adviesbedrijf PricewaterhouseCoopers, hadden de gegevens gelekt aan een jour­nalist. (belga)

Aangeraden

Niet te missen