Foto: BELGA

Anderlecht zet Sint-Truiden stevig opzij na heus slotoffensief

Het zijn woelige weken voor Anderlecht. Toch mocht de club vandaag zijn sportief hartje nog eens ophalen. Tegen STVV opende Benito Raman de score, nieuwkomers Islam Slimani en Anders Dreyer zorgden voor een deugddoende 3-1-zege.

Al voor de wedstrijd protesteerden de Anderlecht-fans: vastgemaakte stadionpoorten, “Coucke buiten” en “Wouter buiten” op de stadionmuren. En ook in het stadion zelf hingen diezelfde spandoeken omhoog. Toch viel de verdeeldheid op: toen de spionkop “Wouter buiten” inzette, kregen ze vooral gefluit uit de andere tribunes als respons.

Op het veld leek het dan weer verdacht veel op een wedstrijd in de beginperiode van Vincent Kompany: Anderlecht monopoliseerde de bal, tikte van links naar rechts, en terug. Paars-wit begon dan ook offensief aan de wedstrijd: Riemer posteerde Majeed Ashimeru als verdedigende middenvelder en zette Yari Verschaeren en Lior Refaelov voor hem.

Met een nieuw contract als drijfveer, dirigeerde de Israëliër verbeten het spel: hij was de enige die voor rust met een pass de dubbele gordel van STVV kon ontmantelen, maar Verschaeren, Raman – terug na schorsing – en Amuzu raakten niet voorbij Daniel Schmidt. Kolonel Lior deed zijn offensieve masker ook af en was de eerste om mee te verdedigen. Niet dat STVV het hem moeilijk maakte: met een geslaagd passingpercentage van 67% voor rust, waren het vooral de Truienaars zelf die de bal verspeelden.

Anderlecht zet Sint-Truiden stevig opzij na heus slotoffensief
Benito Raman en Lior Refaelov Foto: belga

Raman zegedronken

Twee keer was er opwinding voor rust: Raman reageerde kwiek toen Teixeira de bal bij een vrije trap een metertje vooruit tikte. De aanvaller ging aan de haal met de bal en trapte hem ook deskundig tegen het net, maar ref Bert floot Raman toch terug. Net voor de rust had de bal nog op de stip gekund nadat Anders Dreyer zich knap tussen twee verdedigers slingerde, maar ook daar wilde Put niet van weten.

STVV begon iets beter aan de tweede helft, maar net op het moment dat trainer Bernd Hollerbach topschutter Gianni Bruno nog tussen de lijnen bracht bij STVV, kwam Anderlecht op voorsprong. Zeno Debast trapte een lange bal naar springkonijn Raman, die het leer over Schmidt in doel lobte.

Plots bleek dat STVV wél meer dan drie passes naar elkaar kon geven, maar paars-wit zette al snel weer orde op zaken via de ingevallen Islam Slimani. De Algerijn kopte bij zijn eerste balcontact een voorzet van Amuzu knap binnen. Anderhalve minuut later besliste Dreyer de wedstrijd definitief – na een knap voorafgaand hakje van diezelfde Slimani.

Bruno milderde in het slot nog tot 3-1. Geen vijfde clean sheet op rij voor Verbruggen, maar in het klassement deed Anderlecht wel een uitstekende zaak: dankzij de overwinning komt het tot op een punt van Cercle Brugge en STVV, die respectievelijk achtste en negende staan. Paars-wit behoudt dus een goeie kans om mee te doen aan de Europe Play-offs.

Anderlecht zet Sint-Truiden stevig opzij na heus slotoffensief
Foto: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden