Foto: AFP

Belgen boven op Franse muziekawards: Stromae, Angèle en Pierre de Maere winnen

Belgische artiesten beheersen de Franse muziek. Op de ‘Victoires de la musique’, de grootste Franse muziekprijzen, is Angèle tot beste vrouwelijke artiest gekroond. Stromae is de beste mannelijke artiest en Pierre de Maere de mannelijke revelatie van het jaar.

Stromae ontving vrijdagavond tijdens de live-uitzending op tv-zender France2 ook de prijs voor album van het jaar, met Multitude. Na een lange afwezigheid door een burn-out is de 37-jarige Belgische zanger weer helemaal terug. Zijn teller staat nu al op zeven Victoires.

‘Ik ben toch wel een beetje ontroerd’, zei Stromae. Hij bedankte de mensen die met hem samenwerken, zijn broer Luc Van Haver en Coralie Barbier, zijn vrouw.

Bekijk hieronder zijn optreden tijdens de awardshow.

Ook Angèle mocht twee Victoires op haar palmares bijschrijven, die voor beste vrouwelijke artiest en meest gestreamde album (voor Nonante-cinq). De teller van de 27-jarige Brusselse staat ondertussen ook al op vijf.

En ook de in Vlaanderen vooralsnog onbekende artiest Pierre de Maere gooit hoge ogen in Frankrijk. Hij won de prijs van de mannelijke revelatie.

De Victoires de la Musique gelden al sinds 1985 als de belangrijkste Franse muziekprijzen. Ze vormen de Franse tegenhanger van de Vlaamse Music Industry Awards – al is het bij onze zuiderburen enkel een professionele jury die de prijzen uitdeelt, zonder publieksstemming.

De Belgische winst stond in de sterren geschreven want Stromae en Angèle waren genomineerd voor respectievelijk vier en drie prijzen, waaronder allebei ‘Album van het jaar’. In totaal waren 9 van de 29 nominaties voor Belgen. De ­enige Fransman die drie nominaties kon verzamelen, was rapper Orelsan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden