camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ongehoord

‘De tong beweegt hier soms sneller dan het brein’

Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

vrijdag 10 februari 2023 om 17.00 uur

Blanka Vlasic. Belga

‘De journalisten werden zaterdagochtend uit hun bed gebeld.’

Als ze bij Vlaams Belang de media voor dag en dauw kunnen pesten, dan zullen ze dat niet laten, begrepen we uit het verslag dat De Standaard zaterdag online publiceerde over het vertrek van Dries Van Langenhove uit het parlement.

‘Pas zaterdagochtend om 9 uur begon de woordvoerder van Vlaams Belang in allerijl journalisten op te trommelen voor een plotse persconferentie.’

Toen De Standaard er op maandag in de gedrukte krant ook een stuk over publiceerde, bleek dat het nog wel meeviel met het tijdstip waarop de journalisten gebeld werden. We onthouden: op zaterdag slapen journalisten van De Standaard uit. Of sommigen toch.

‘Walen genieten graag van het leven. Is dat zo verkeerd?’

Als het land ooit gesplitst wordt, verhuizen een paar journalisten van De Standaard vast naar Wallonië. (Paul Magnette in Dag Allemaal)

‘Fransen houden niet van werken en geld verdienen. Werken doe je alleen omdat het nu eenmaal moet.’

Als het klopt wat Frank Renout zegt in Het Nieuwsblad, dan kan het niet lang meer duren vooraleer Wallonië zich aansluit bij Frankrijk.

‘Niet lang geleden was ik in Marseille. Inwoners daar hebben minder gemeen met Walen dan Vlamingen met Walen. Net zoals Vlamingen minder gemeen hebben met Nederlanders dan met Walen. Er is zoveel dat ons verbindt.’

Als het klopt wat Paul Magnette zegt in Dag Allemaal, zal het nog wel even duren eer Wallonië zich aansluit bij Frankrijk.

‘In Frankrijk is op tijd komen onbeleefd.’

De Walen moeten zich in elk geval niet haasten om aan te sluiten bij Frankrijk. (Frank Renout in Het Nieuwsblad)

‘Gemiddeld geven de Belgen hun leven een 7,5 op 10, iets minder dan de Duitsers en de Nederlanders, maar veel meer dan de Fransen.’

Op basis van de bevindingen van het Planbureau kunnen we ons afvragen waarop de uitdrukking ‘een vrolijke Frans’ eigenlijk gebaseerd is. (in De Standaard)

‘Fransen zijn wel degelijk vrolijke mensen, zolang ze niet op hun werk zijn en niet over politiek praten.’

De vrolijke Frans bestaat dus wel degelijk. (Frank Renout in Het Nieuwsblad)

‘Ik zit in het parlement maar ben nooit van het parlement geweest.’

Omdat er hier geen Fransen in de buurt zijn, willen we toch nog even terug naar de politiek, want met deze uitspraak van Dries Van Langenhove op zijn persconferentie, vertelde hij eigenlijk meer dan hij dacht. We weten het nu uit eerste hand: hij en Vlaams Belang zitten wel in onze democratie, maar niet omdat ze er deel van uitmaken. Ze zitten er louter om ze van binnenuit kapot te maken.

‘Het is tijd voor een revolutie van de nuance.’

Het extreme gedachtegoed zit al zo diep in onze hoofden, dat Jean-Luc Crucke zelfs voor de nuance een revolutie nodig heeft. (in De Standaard)

‘Ik stond er niet bij stil dat dit als een overstap naar een andere zender zou worden gezien.’

Jean-Luc Crucke gaf dat interview aan De Standaard overigens omdat hij overstapte van de MR naar Les Engagés. En dat was niet de enige transfer van de week. Zo was Béa Vandendael tot vorig seizoen nog een van de twee gezichten van Blind gekocht, maar gaat ze nu voor VTM in de jury zitten van Huis gemaakt. Met haar excuus dat ze er niet bij stil heeft gestaan dat dit als een overstap zou kunnen worden gezien, wint ze de prijs voor het slechtste excuus van de week. (in Het Nieuwsblad)

‘Het valt me op dat jullie overal aparte toiletten hebben voor mannen en vrouwen. Dat is bij ons eerder de uitzondering. Zo’n plek noemen wij een hotel.’

Blanka Vlasic, voormalig hoogspringster en vrouw van Ruben Van Gucht, had het in Het Nieuwsblad niet over de verschillen tussen Wallonië en Vlaanderen of tussen Wallonië en Frankrijk, maar over die tussen Kroatië en België.

‘De tong beweegt hier soms sneller dan het brein.’

In datzelfde interview haalt Vlasic nog een paar andere verschillen aan. We onthouden dat Ruben Van Gucht kan rekenen op passionele kussen.

‘Ik loop rond, zet me op een stoel en hef een zak van acht kilo op terwijl ik de balletjes op hun plek probeer te houden. Of ik meteen zin heb om van bil te gaan? Allesbehalve.’

Hier is niet Ruben Van Gucht aan het woord, maar een redactrice van Het Nieuwsblad die twee geishaballen in haar vagina test.

‘Ze zien er ook mooi uit, al heb je daar natuurlijk niet veel aan als ze in je verdwijnen.’

Het is met die geishaballen zoals met piemels.

‘Het Turks is een taal waar je geen woord van begrijpt: “nee” is in het Turks “yok”, wat West-Vlaams is voor “ja ik”. “Ja” is in het Turks “evet” en “oké” is “tamam”. “Kebab” is “kebab”, ja dat wel.’

Kat Kerkhofs legt de verschillen en de gelijkenis uit tussen het Nederlands, het West-Vlaams en het Turks. (in Het Nieuwsblad)

‘Als ik van Hasselt naar Brussel rijd, is dat 84 kilometer. Maar voor wie van Brussel naar Hasselt rijdt, is dat blijkbaar 370 kilometer.’

Indra Dewitte, hoofdredactrice van Het Belang van Limburg, kaart in De Tijd dan weer de eigenaardige afstandsverschillen aan tussen Limburg en de hoofdstad. Volgens een bron dicht bij het dossier bedraagt de afstand Hasselt-Brussel in de hoofden van veel Limburgers overigens ook 370 kilometer.

‘Ik wilde graag “De meeste dromen zijn bedrog” van Marco Borsato coveren. Maar dat wilde de ploeg van RTL4 liever niet, omdat er een gerechtelijk onderzoek tegen hem loopt. Ik stelde daarna voor om “Drank en drugs” van Lil’ Kleine te coveren, maar ook dat lag moeilijk, omdat er tegen hem een klacht wegens mishandeling loopt. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een nummer van Herman van Veen.’

Bart Peeters legt in Het Nieuwsblad uit dat het tegenwoordig niet makkelijk is om nog een Nederlandse artiest te coveren.

‘Ik ben heel spiritueel, dus ben ik van mening dat alles met een reden gebeurt. Mijn ongeval is een les voor mij en anderen: hou controle over je balans. Want als je gestrest of vermoeid in de auto zit, is dat even gevaarlijk als op je gsm zitten of rijden onder invloed.’

Miss België Chayenne Van Aarle weet waarom ze deze week onder een vrachtwagen reed. De vraag is nu natuurlijk: moeten er na de snelheidscontroles en de controles op alcohol-, drug- en gsm-gebruik ook wegcontroles komen die de stress en de vermoeidheid van chauffeurs meten? (in Het Nieuwsblad)

‘Want als je gestrest of vermoeid in de auto zit, is dat even gevaarlijk als op je gsm zitten.’

Overigens is op je gsm zitten eerder ongemakkelijk dan gevaarlijk.

‘Ik bleef zo kalm door mijn advocatencool.’

We gaan er deze week uit met nog een ongeval, maar tegelijk is het ook een feelgoodverhaaltje uit Gent. Daar reed de advocate Annie De Ruyck met haar elektrische wagen in het water aan de Visserij. En toen gebeurde het volgende: ‘Mijn auto belde automatisch de hulpdiensten. Daar stelden ze mij gerust. Ikzelf pakte mijn iPhone en belde naar mijn man Wim die vlakbij woont. “Ik ben in het water gereden, kom onmiddellijk naar buiten.” Toen ik hem zag rennen, stelde mij dat gerust. Ik overwoog zelfs nog mijn mantel uit te doen voor het geval dat ik uit de wagen zou moeten zwemmen.’ Haar man deed de auto richting kade drijven. Daar werd ze ruggelings uit de wagen getrokken. ‘Mijn benen zaten er nog half in toen de auto begon te zinken. Net op tijd was ik eruit.’ Les van het verhaal: trek je mantel niet te snel uit. (in De Gentenaar)

Aangeraden

Niet te missen