camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

bedrijfswinst

Ook recordwinsten bij TotalEnergies en Equinor

donderdag 9 februari 2023 om 3.25 uur

reuters

Net als andere oliereuzen heeft ook de Franse olie- en gasreus TotalEnergies het voorbije jaar een recordwinst ­geboekt, met dank aan duur aardgas en dure olie.

Het Franse concern realiseerde een winst van 20,5 miljard dollar: de grootste winst ooit voor TotalEnergies en meteen een van de grootste ooit voor een Frans bedrijf. Zonder de verliezen die de groep op de Russische activiteiten boekt, zou de winst zelfs 36,2 miljard dollar hebben bedragen.

Net als de andere Big Oil-bedrijven wist TotalEnergies te profiteren van hoge prijzen voor brandstoffen, in het bijzonder voor aardgas, als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

TotalEnergies verhoogt zijn ­dividend met 7 procent, en zal voor 2 miljard dollar eigen aandelen ­inkopen. Ceo Patrick Pouyanné merkt op dat zijn bedrijf de verkoop van vloeibaar aardgas (lng) met 22 procent kon doen stijgen. Het ­bedrijf verwacht dat de olieprijs dit jaar niet onder 80 dollar per vat zal zakken. Het embargo op Russische diesel zal de raffinagemarge voor afgewerkte producten doen ­stijgen.

Ook het Noorse olie- en gas­bedrijf Equinor publiceerde recordcijfers. Equinor beloont de aandeelhouders eveneens met een hoger dividend en aandelen­inkoop. De Noorse staat is met 67 procent de grootste aandeelhouder van Equinor. (bloomberg, belga)

Aangeraden

Niet te missen