China heeft spionageballonnen hele wereld ingestuurd, zegt Washington

China heeft ‘in de loop van de voorbije jaren’ een ‘vloot aan ballonnen voor spionageoperaties’ de wereld ingestuurd, zegt het Witte Huis. Volgens het Pentagon hebben de Chinezen ‘heel wat uit te leggen’.

‘Chinese ballonnen zijn waargenomen boven landen op vijf continenten’ waar ze ‘de soevereiniteit hebben geschonden’, zei Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, woensdag tijdens een persmoment. Afgelopen weekend hebben de Verenigde Staten een Chinese spionageballon neergeschoten die over het Amerikaanse grondgebied vloog.

De beslissing om de ballon over het land te laten vliegen, gaf Washington een unieke kans om het Chinese programma te begrijpen, aldus Pentagonwoordvoerder Pat Ryder woensdag tijdens een briefing. De ballon vloog over gevoelige sites, zoals silo’s voor kernraketten in de staat Montana, maar officiële Amerikaanse bronnen zeggen dat ze erin slaagden eventuele risico’s voor de inlichtingendiensten te neutraliseren.

Eerder merkten de Amerikaanse diensten al vier ballonnen op die boven Amerikaans grondgebied hingen, drie tijdens het presidentschap van Donald Trump en een vierde bij het begin van de ambtstermijn van huidig president Joe Biden. De ballonnen vlogen over sites ‘die voor de Chinezen van belang kunnen zijn’, aldus Ryder. Waar ze zich precies bevonden, wil het Pentagon niet kwijt. Wat het Amerikaanse ministerie betreft heeft Peking ‘heel wat uit te leggen’.

Peking houdt al dagenlang vol dat de ballon niets anders was dan een afgedreven weerballon.

Tijdens zijn State of the Union waarschuwde Biden de leiders in Peking. ‘Als China onze soevereiniteit bedreigt, zullen we optreden om ons land te beschermen, en dat hebben we gedaan’, klonk het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen