Foto: Christophe De Muynck

Begrotingstekort valt beter mee dan gedacht dankzij economische groei

Het goede nieuws is dat de put in de Belgische begroting nu 7 miljard kleiner wordt begroot dan in oktober vorig jaar. Het slechte nieuws is dat die nog altijd 22 miljard bedraagt.

De economie hield vorig jaar beter stand dan verwacht en dat heeft een impact op de begroting. In oktober vorig jaar ging de federale regering nog uit van een tekort van 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vandaag gaat ze ervan uit dat het slechts 4 procent bedroeg in 2022. Zo slonk het tekort op de begroting van goed 29 miljard naar een kleine 22 miljard. Dat blijft een zwaar begrotingstekort, maar wel 7 miljard minder dan gevreesd.

De grootste meevaller zijn de fiscale ontvangsten. Die vallen mee, omdat de groei vorig jaar 3,1 procent zou zijn geweest, in plaats van de oorspronkelijk geraamde 2,6 procent. Zo rekent men op 2,5 miljard extra inkomsten. Er zijn ook iets minder uitgaven dan voorzien, maar dat heeft niet te maken met besparingen, maar met eenmalige meevallers. De schuldgraad bedraagt nu 105 procent van het bbp.

Alleen schatting

Kanttekening: het gaat hierbij nog altijd maar om schattingen. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de economie beter standhoudt dan verwacht. Daarom moest de Nationale Bank zijn voorspelling van een recessie al schrappen. Wel waarschuwde de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch voor het begrotingstekort, dat hoe dan ook ’onhoudbaar hoog’ blijft. ‘Het is ook niet houdbaar dat de overheidsuitgaven sneller blijven toenemen dan het bbp’, zei hij toen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen