Foto: epa-efe
voetbal

Domenico Tedesco: ‘Ik wil eerst met de spelers spreken’

Wedstrijden bijwonen en in gesprek gaan met de Rode Duivels. Dat zijn de eerste prioriteiten voor de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco.

‘Goeiemiddag, bonjour.’ Zo richtte Domenico Tedesco zich woensdagnamiddag in Tubeke voor het eerst tot het Belgische publiek. De 37-jarige Duitser noemt zich ‘een Italiaan met een Duits paspoort’ en beheerst zes talen. Daar is ook Frans bij, maar voorlopig nog geen Nederlands. Tijdens zijn eerste persconferentie richtte hij zich in het Engels tot zijn publiek.

De nieuwe bondscoach, die een contract tekende tot 2024 bij de bond, stelde zich bescheiden op. Ja, hij besefte dat hij voor veel Rode Duivels een onbekende is. ‘Dat is al mijn heel carrière zo’, zei Tedesco die zonder achtergrond als profvoetballer een loopbaan als trainer uitbouwde. Daarom wordt hij in Duitsland tot de ‘laptoptrainers’ gerekend.

‘Mensen mogen me noemen zoals ze willen, maar zelf zou ik me zo niet noemen. Ja, ik gebruik een computer, maar ik ga er niet mee slapen. Menselijke contacten zijn belangrijk voor mij. Ik begrijp heel goed dat spelers me niet op voorhand kennen. Niet iedereen volgt de Bundesliga of de Russische competitie.’

Tedesco werkte als jeugdtrainer bij Stuttgart en maakte naam door de noodlijdende tweedeklasser Aue van de degradatie te redden. Het leverde hem een topjob op bij Schalke, waar hij op de tweede plaats van de Bundesliga eindigde, na Bayern München. Vorig seizoen won hij met Leipzig de Duitse beker, de eerste trofee in de geschiedenis van de club. Tussendoor was hij bij Spartak Moskou aan de slag. Het is door zijn werk bij dat team dat hij op de radar van de nieuwe technisch directeur Frank Vercauteren was gekomen.

Vercauteren werd woensdag naast Tedesco voorgesteld, maar hij was de voorbije weken al betrokken in de gesprekken. ‘Het gevoel zat meteen goed’, zei Vercauteren. ‘Er zijn veel overeenkomsten met hoe wij naar voetbal kijken.’ Vercauteren gaf toe dat het een verschil was met de manier waarop hij met Vincent Kompany bij Anderlecht had gewerkt.

Domenico Tedesco: ‘Ik wil eerst met de spelers spreken’
Frank Vercauteren is de nieuwe technisch directeur. Foto: belga

Beslissing bij de tandarts

Domenico Tedesco had een bijzondere anekdote over het moment waarop hij in de job van Belgisch bondscoach geïnteresseerd geraakte. ‘Ik zat in de wachtkamer bij de tandarts toen ik het bericht kreeg dat Roberto Martinez de Belgische ploeg zou verlaten (onmiddellijk na de uitschakeling tegen Kroatië op het WK, red.). Ik maakte een screenshot en stuurde het naar mijn mediamanager Carsten Meyer. ‘Hoe kan ik die job krijgen? Hij antwoordde dat ik allicht weinig kans maakte, omdat ik geen ervaring in België had en alleen maar clubs had getraind. Maar kijk, nu zit ik hier.’

Tedesco’s eerste prioriteit is om te gaan praten met de Rode Duivels. Eden Hazard maakte zijn afscheid al bekend: met hem spreekt Tedesco niet. ‘Hij zal goed over zijn keuze hebben nagedacht en zal daar zijn redenen voor hebben.’ Anderen, zoals Kevin De Bruyne, die ongelukkig rondliep op het WK, zijn wel een bezoekje waard.

‘Voor mij is het belangrijk om met de spelers te spreken en te weten wat ik voor hen kan doen’, zei Tedesco. In Duitsland staat hij bekend als een flexibele manager die dicht bij zijn spelers staat en hen ook inspraak geeft.

Tedesco brengt zijn vaste assistent Andreas Hinkel en keeperstrainer Max Urwantschky mee. Dat het nog meer dan een week na het principeakkoord tussen de bond en Tedesco duurde, kwam doordat Tedesco zijn contract met zijn laatste club RB Leipzig nog moest afhandelen. Wie geen deel van de staf meer zal uitmaken, is de Fransman Thierry Henry. Met Thomas Vermaelen moet nog worden onderhandeld. ‘We willen hem blijven betrekken bij de Belgische bond’, zei ceo Peter Bossaert.

Vuurdoop in maart

Voor de Belgische voetbalbond (KBVB) is Tedesco een bewuste keuze. Tijdens de zoektocht naar een opvolger voor Roberto Martinez ondervond het management dat het niet de middelen heeft om een top­trainer genre Joachim Löw aan te trekken. Het kwam onvermijdelijk bij een tweede categorie uit, waar het van de nood een deugd maakte.

Door te kiezen voor Tedesco kiest de bond voor een trainer met nieuwe denkbeelden, die zijn aanpak snel en succesvol kan doorvoeren en ook de nodige menselijke vaardigheden bezit om een groep mee te nemen.

Op 24 maart volgt voor Tedesco al de vuurdoop, op de eerste speeldag in groep F van de kwalificaties voor het EK van 2024, dat zal plaatsvinden in Duitsland. Dan spelen de Rode Duivels in de Friends Arena in Solna tegen Zweden. Enkele dagen later zou er in Keulen een oefeninterland volgen tegen Duitsland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen