Foto: Getty Images via AFP

LeBron James schrijft geschiedenis als grootste NBA-topscorer aller tijden

LeBron James is dinsdag topscorer aller tijden geworden in de NBA. De 38-jarige small forward van de LA Lakers scoorde tijdens het duel met Oklahoma City Thunder zijn 38.388ste punt.

Daarmee doet ‘King James’ beter dan de legendarische Kareem Abdul-Jabbar, bij wie de teller in 1989 stopte op 38.387. Ook Abdul-Jabbar speelde destijds voor de Lakers. Abdul-Jabbar had voor zijn record 1.560 wedstrijden nodig, James ‘slechts’ 1.410.

Het duel tussen de LA Lakers en Oklahoma City Thunder was nog niet afgelopen toen LeBron James het record brak door 36 punten te scoren in de wedstrijd. De wedstrijd werd opmerkelijk genoeg een tijdlang onderbroken. Ploegmaats, fotografen, zijn vrouw en kinderen en zelfs zijn manager kwamen het terrein op voor een korte ceremonie. Ook de vorige recordhouder Kareem Abdul-Jabbar kwam – met nog tien seconden te spelen in het derde van vier quarters – op het terrein voor felicitaties. Opvallend: de LA Lakers, de ploeg van James, stond op dat moment achter tegen Oklahoma, maar dat leek niemand te deren.

Het carrière­gemiddelde van LeBron James ligt op 27,2 punten per wedstrijd, een onwaarschijnlijke prestatie. Het strafste is dat ­LeBron op zijn 38ste, als je zijn prestaties bekijkt, nog steeds in zijn beste jaren lijkt te zitten. Bovendien wil hij minstens doorgaan tot 2024-2025. Zo kan hij de eerste speler worden die de grens van de 40.000 punten breekt en kan hij mogelijk nog de kleedkamer delen met zijn oudste, nu achttienjarige zoon.

LeBron James schrijft geschiedenis als grootste NBA-topscorer aller tijden
Kareem Abdul-Jabbar feliciteert LeBron James. Foto: USA TODAY Sports

Is hij beter dan Kareem Abdul-Jabbar? Qua speelstijl zijn beiden moeilijk te vergelijken. Kareem moest het vooral hebben van blocks, rebounds en zijn niet af te stoppen skyhook, een haakworp die vanop grote hoogte vertrok, alsof de bal uit de lucht kwam vallen. ­LeBron is veel dynamischer en teert op assists, steals en spectaculaire power drives – onhoudbare rushes tot onder de ring. Het gaat ook over een heel ander tijdperk: zo bestond de driepuntslijn in de eerste tien jaar van Kareems carrière niet, en eens die er was, maakte hij maar één driepunter. Dat verklaart waarom LeBron zowat 150 wedstrijden en 2.000 pogingen minder nodig zal hebben voor zijn record.

James vindt alvast dat hij de beste aller tijden is. ‘Iedereen heeft zijn favorieten en ik laat iedereen voor zichzelf beslissen wie dat is’, zei hij. ‘Ik weet wat mijn verdiensten zijn, wat ik elke avond toon, en tot wat ik in staat ben. Ik heb het gevoel dat ik de beste ooit ben die deze sport heeft beoefend, maar er zijn veel grootheden. Ik ben gewoon blij daar deel van uit te maken.’

LeBron James schrijft geschiedenis als grootste NBA-topscorer aller tijden
Foto: USA Today Sports

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen