Biden roept Republikeinen op tot samenwerking en looft ‘robuuste’ Amerikaanse economie in State of the Union

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Republikeinen dinsdagavond (plaatselijke tijd) in zijn State of the Union opgeroepen met hem samen te werken. Ook prees hij de robuuste economie van de Verenigde Staten en de lage werkloosheid van 3,4 procent, Volgens Biden heeft het land dat aan zijn regering te danken.

‘We hebben al 800.000 goed betaalde productiebanen gecreëerd, de snelste groei in 40 jaar’, zei Biden voor het Congres in Washington. Biden kondigde ook aan dat er nog eens honderdduizenden banen bijkomen. ‘Ik bedoel in het hele land, niet alleen langs de kust.’

De inflatie als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn nog steeds grote problemen, zei hij, maar de brandstof- en voedselprijzen dalen weer in de VS. ‘We bevinden ons momenteel in een betere positie dan welk ander land ter wereld ook.’

Economisch gaat het momenteel relatief goed in de VS. De Amerikaanse economie is onlangs sterker gegroeid dan verwacht, waardoor de bezorgdheid over een recessie is afgenomen. Bovendien bloeit de arbeidsmarkt: de werkloosheid is begin dit jaar verrassend verder gedaald en bereikte het laagste niveau in meer dan vijftig jaar. De werkloosheid is in januari gedaald tot 3,4 procent.

Uit recente gegevens blijkt dat de hoge inflatie in de grootste economie ter wereld op zijn retour is. Volgens verschillende enquêtes zijn mensen in de VS echter niet bijzonder tevreden over Bidens economisch beleid.

Schuldenplafond

Biden maande de Republikeinen aan om op te houden met ‘vechten om te vechten’ en in het Congres in te stemmen met een verhoging van het schuldenplafond. ‘Sommige van mijn Republikeinse vrienden willen de economie gijzelen tenzij ik instem met hun economische plannen.’

Hij wees erop dat het Congres ook tijdens de ambtstermijn van zijn Republikeinse voorganger Donald Trump het schuldenplafond had verhoogd en daarmee een ‘economische ramp’ had voorkomen. ‘Ik roep het Congres op dat voorbeeld te volgen,’ zei Biden. Hij zei dat hij bij onderhandelingen over de kwestie geen bezuinigingen op sociale programma’s zou accepteren.

In de VS stelt het Congres met onregelmatige tussenpozen een schuldenplafond vast en bepaalt het hoeveel geld de regering mag lenen. Intussen is in de VS het geldende schuldenplafond bereikt en moet het Amerikaanse ministerie van Financiën de reserves aanspreken,omdat de VS nu geen schulden meer mogen aangaan om hun rekeningen te betalen.

Als het schuldenplafond niet snel wordt verhoogd, kan de Amerikaanse regering op droog zaad komen te zitten. Dat zou de wereldeconomie in een crisis storten. Enkele hardliners onder de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden liggen hierover dwars.

Tijdens zijn speech werd Biden meermaals uitgejouwd door Republikeinen. Marjorie Taylor Green, afgevaardigde voor de staat Georgia in het Huis en hardliner Republikein, maakte Biden uit voor leugenaar toen hij opmerkte dat sommige Republikeinen subsidies voor gezondheidszorg en sociale zaken wilden opheffen. De president leek van de ontstane ophef te genieten en liet weten blij te zijn dat de bezwaren van zijn tegenstanders ineens van tafel leken te zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen