Amerikaanse marine deelt beelden van Chinese spionageballon

De Amerikaanse marine heeft foto’s vrijgegeven van de vermoedelijke Chinese spionageballon die zaterdag uit de lucht werd geschoten. Maar de Chinezen willen niet dat Washington de resten gaat onderzoeken.

Het US Fleet Forces Command plaatste verschillende foto’s op zijn Facebook-pagina waarop te zien is hoe grote brokstukken van de ballon in een boot worden gehesen. Matrozen, die deel uitmaken van het gespecialiseerde explosieventeam van de marine haalden zondag de brokstukken op voor de kust van South Carolina.

Het apparaat zal nu worden onderzocht om te zien of het inderdaad spionageapparatuur was. China heeft herhaaldelijk volgehouden dat het ‘voor civiel gebruik is en de VS is binnengekomen door overmacht. ‘Het was een ongeluk’, klinkt het.

De Amerikanen willen de brokstukken nu onder de loep nemen. Ze willen weten in hoeverre hoge Chinese leiders op de hoogte waren van de spionagevlucht. Peking houdt vol dat het om een weerballon gaat met civiele doeleinden. Dat de Amerikanen hem neerhaalden met zwaar militair geschut, vond China een ‘overdreven reactie’.

Ze willen ook niet dat de restanten worden onderzocht. China heeft niet formeel gevraagd om het puin van hun spionageballon terug te brengen. Maar met de uitspraak ‘het luchtschip is van China, niet van de Verenigde Staten’, stuurt het daar via het ministerie van Buitenlandse Zaken wel op aan.

Niet de eerste

De ballon is zeker niet de eerste die het land de afgelopen vijf jaar bespioneerd heeft. Eerdere ballonnen werden door de autoriteiten niet als zodanig herkend, of zelfs helemaal niet opgemerkt, schrijven Amerikaanse media dinsdag na een persconferentie van generaal Glen VanHerck, verantwoordelijk voor de beveiliging van het Noord-Amerikaanse luchtruim. ‘Het was mijn taak om deze dreigingen te detecteren en ik moet toegeven dat we daar niet in zijn geslaagd’, aldus VanHerck. Hij spreekt van een ‘zorgwekkende tekortkoming’ die ‘onderzocht moet worden’.

Gedurende de periode dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was, vloog er zeker drie keer een Chinese spionageballon boven het land. Onder de huidige regering van Joe Biden zou het minimaal één keer eerder gebeurd zijn.

Ufo’s

Enkele van de ballonnen werden geclassificeerd als onverklaarbaar fenomeen en overgedragen aan een Pentagon-taskforce belast met het onderzoeken van ufo’s. Zeker drie van de ballonnen werden boven de Atlantische Oceaan door de Amerikaanse luchtmacht neergeschoten nadat ze boven militaire bases in onder meer Texas, Florida, Hawaï en Guam gevlogen hadden.

De ontdekking van de recentste ballon, vorige week, heeft de verstandhouding tussen de twee landen opnieuw op scherp gezet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zou deze week een bezoek brengen aan China, maar heeft dat afgezegd.

Bron: The Washington post, The New York Times

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen