Meer dan driehonderd doden in Turkije en Syrië na zware aardbeving
Turkije en Syrië zijn in de nacht van zondag op maandag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8. Het dodental loopt op. Er zijn intussen meer dan driehonderd slachtoffers geteld.
Het epicentrum van de aardbeving lag 26 kilometer ten noordwesten van de Turkse stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. De ravage is enorm. Meerdere gebouwen zijn ingestort. In totaal zijn al meer dan driehonderd doden geteld. Dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. In beide landen zijn ook duizenden gewonden gevallen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn medeleven betuigd aan de burgers die door de beving zijn getroffen. ‘We hopen dat we deze ramp samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade te boven komen’, laat de president weten in een bericht op Twitter.
Erdogan zei ook dat de overheidsdienst voor rampenbeheer (AFAD) en andere eenheden klaar staan voor noodhulp. De aardbeving werd ook gevoeld in buurlanden Libanon en op Cyprus.
Op Twitter riepen de White Helmets de noodtoestand uit voor het noordwesten van Syrië, dat in handen is van de oppositie. Volgens de reddingsgroep bemoeilijkt stormweer alle reddingsoperaties.
De Verenigde Staten is ‘diep bezorgd’ over de aardbeving in Turkije en Syrië. Het Witte Huis monitort de situatie van nabij, zegt Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan op Twitter. Sullivan heeft de Turkse overheid laten weten dat de VS ‘klaarstaat om alle nodige hulp te verschaffen’.
Aardbevingen komen relatief vaak voor in Turkije, omdat onder het aardoppervlak van het land verschillende tektonische platen samenkomen. In 1999 vielen er zo’n 17.000 doden bij een beving in Izmit en nog eens bijna 900 bij een aardbeving in Düzce.
Noot: het dodental loopt snel op. Om 10 uur vanochtend (Belgische tijd) was er al sprake van ruim zeshonderd doden.