Foto: reuters

Beyoncé is artiest met meeste Grammy Awards ooit, Harry Styles wint beste album

Beyoncé is zondag bij de 65ste Grammy Awards in Los Angeles de meest bekroonde artieste aller tijden geworden. Ze won vier Grammy’s, waarmee haar carrièretotaal op 32 komt. De Britse zanger Harry Styles’ Harry’s house werd beloond als beste album.

De Amerikaanse zangeres kreeg de prijzen voor haar album Renaissance, dat afgelopen zomer uitkwam, en voor enkele van haar songs. Het vorige record was in handen van de Hongaarse orkestleider Georg Solti en stond op 31.

‘Ik probeer niet te emotioneel te worden’, zei de 41-jarige, terwijl ze het beeldje in ontvangst nam voor haar dance-, pop- en housealbum Renaissance.

Lizzo ging aan de haal met de Grammy voor beste opname voor ‘About damn time’ en Bonnie Raitt’s ‘Just like that’ won nummer van het jaar. De Amerikaanse jazzzangeres Samara Joy werd uitgeroepen tot beste nieuwe artiest.

Ook de Amerikaanse actrice Viola Davis mocht een Grammy mee naar huis nemen. Ze heeft daarmee nu een Emmy, een Grammy, een Oscar en een Tony in haar prijzenkast staan en heeft daardoor de zogenoemde EGOT-status behaald. De 57-jarige Davis won de prestigieuze muziekprijs in de categorie beste audioboek voor het inspreken van haar memoires Finding me. Davis won in 2016 een Oscar in de categorie beste vrouwelijke bijrol in de film Fences. Ze had toen al twee Tony’s in de kast staan voor theaterrollen. Een jaar voor haar Oscarwinst won ze bovendien een Emmy voor beste actrice in televisieserie How to get away with murder.

De actrice is de achttiende persoon ooit die de EGOT-status heeft behaald. De eerste artiest die de vier felbegeerde prijzen bij elkaar sprokkelde was componist Richard Rodgers, in 1962. Onder anderen zangeres Jennifer Hudson, zanger John Legend, actrice Rita Moreno en componisten Alan Menken en Andrew Lloyd Webber volgden.

Er is slechts één persoon met een ‘dubbele EGOT’; Robert Lopez, die onder meer de musical The book of mormon en de liedjes van de Disneyfilm Frozen schreef. Hij heeft drie Emmy’s, Grammy’s en Tony’s en twee Oscars in de kast staan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen