camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

postuum

Theater- en operaregisseur Jürgen Flimm (81) overleden

maandag 6 februari 2023 om 3.25 uur

Jürgen Flimm in 2017. epa

Jürgen Flimm, de Duitse regisseur en intendant van theater- en operahuizen, is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij zag zichzelf ‘altijd op ontdekkingsreis’. Met zijn fijne gevoel voor actualisering, humor en poëzie werd hij een van de succesvolste theaterpersoonlijkheden van zijn land.

Naam maakte hij tussen 1985 en 2000, toen hij het Thalia Theater in Hamburg uitbouwde tot een van de belangrijkste bühnes van Duitsland. Daarna leidde hij, in de voetsporen van de Belg Gerard Mortier, de Ruhrtriennale en de Salzburger Festspiele.

Omdat hij niet ‘de oudste intendant van Duitsland’ wou zijn, beëindigde hij zijn carrière als artistiek directeur van de Berlijnse Staatsoper in 2018. Hij had acht jaar aan het roer gestaan van dat operahuis, in duo met dirigent Daniel Barenboim.

Jürgen Flimm was thuis in de grootste huizen. Hij regisseerde opera’s bij Scala Milaan, de Met in New York, de Weense Staatsoper en de festivals van Salzburg en Bayreuth. Daar nam hij in 2000 een naar vandaag vertaalde Ring voor zijn rekening. Dit voorjaar had hij in Hamburg nog een Beckett-regie op de planning. (gvds)

Aangeraden

Niet te missen