Foto: Reuters
Oorlog Oekraïne

Gevluchte Wagner-commandant betuigt spijt over deelname aan oorlog

Een voormalige commandant van het Russische huurlingenleger Wagner heeft in een interview met persbureau Reuters spijt betuigd over zijn deelname aan de gevechten in Oekraïne. Hij roept op om te berechten wie in het conflict wreedheden heeft begaan.

Andrej Medvedev stak op 13 januari de Russisch-Noorse grens over en zegt getuige te zijn geweest van het doden en mishandelen van Russische gevangenen die naar Oekraïne waren gebracht om voor Wagner te vechten. De 26-jarige Rus zou vier maanden in Oekraïne hebben gevochten voordat hij in november deserteerde. Hij heeft inmiddels asiel aangevraagd in Noorwegen.

‘Velen beschouwen mij als een schurk, een crimineel, een moordenaar’, zei Medvedev tegen Reuters. ‘Allereerst wil ik nogmaals mijn excuses aanbieden. Hoewel ik niet weet hoe ze zullen worden ontvangen, wil ik zeggen dat het [vechten in Oekraïne] me spijt.’

   • Wagner krijgt weinig applaus in Moskou

Medvedev wil zich uitspreken over zijn ervaringen in de oorlog, zodat ‘de daders worden gestraft’ voor hun misdaden in Oekraïne. Zo zegt hij getuige te zijn geweest van het neerschieten van twee mensen die niet wilden vechten. De executies zouden zijn gebeurd in het bijzijn van pas gerekruteerde huurlingen.

Deportatie niet mogelijk

Medvedev hoeft niet te vrezen voor deportatie naar Rusland. Hij wordt door de politie ondervraagd omdat hij mogelijk getuige was van mensenrechtenschendingen door het Wagner-huurlingenleger en heeft daarom de status van getuige. Dat betekent dat hij niet uitgezet kan worden, zo meldt zijn advocaat.

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin bevestigde na de desertie al dat Medvedev in een Noorse eenheid van Wagner vocht en beweert dat hij gevangenen heeft mishandeld. ‘Wees voorzichtig, hij is erg gevaarlijk’, waarschuwde Prigozjin destijds.Bron: Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen