Shell boekt recordwinst van ruim 38 miljard euro

Het olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder.

Er werd in het laatste kwartaal van 2022 een nettowinst behaald van 9,45 miljard euro. In het tweede kwartaal van vorig jaar piekte de winst nog op iets meer dan 16 miljard euro. De jaaromzet van Shell bedroeg in 2022 meer dan 350 miljard euro, tegenover 247,8 miljard euro een jaar eerder. Alle kwartalen bijeengeteld boekte het bedrijf het afgelopen jaar meer dan 38 miljard euro winst.

Shell kondigde verder aan nog eens voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Ook wordt het dividend verhoogd.

Kritiek

De Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil maakte eerder deze week bekend dat er in 2022 een recordwinst van 56 miljard dollar werd geboekt. Dat leidde tot kritiek van de Amerikaanse regering, die stelt dat oliebedrijven woekerwinsten behalen over de rug van de consument en dat ze te weinig doen om de prijzen aan de pomp te verlagen. Ook in Europa is er kritiek op oliebedrijven omdat ze zouden profiteren van de oorlog in Oekraïne.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen