Foto: Rob Engelaar
Vlaamse regering

Vlaanderen definitief opgesplitst in vijftien regio’s: in welke regio ligt uw gemeente?

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het decreet over de regiovorming goedgekeurd. Vlaanderen wordt daarmee opgesplitst in vijftien regio’s.

De bedoeling van die regiovorming is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort. Het is de bedoeling dat gemeenten niet langer zelf samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De regio’s zelf kunnen wel partnerschappen aangaan met elkaar. Ook grotere samenwerkingen, zoals het overleg van de kustburgemeesters, kunnen in uitzonderlijke gevallen naast de regio’s plaatsvinden.

De bestaande structuren krijgen tot eind 2030 om zich in regel te stellen. Afvalintercommunales krijgen nog zes jaar langer de tijd.

Democratisch deficit

De oppositie ziet kansen in het tegengaan van de verrommeling, maar had woensdag ook heel wat commentaar op het decreet.

‘Regiovorming zou van onderuit moeten worden gedragen door de lokale besturen, dat staat ook zo in het regeerakkoord’, zei Yves Buysse van Vlaams Belang. ‘Er is hier echter niet opgebouwd van onderuit, maar gestart met een ontwerp van bovenaf. Soms werd het gebaseerd op een idee dat elk gevoel met het veld miste.’

   • Na massaal protest: Limburg blijft één regio

Kurt De Loor van Vooruit zag een democratisch deficit in het feit dat de regio’s worden bestuurd door de burgemeesters. Hij wil dat het decreet meer controle door de gemeenteraad verzekert.

‘Als je verplicht elke maand moet rapporteren, wordt dat als we niet opletten een formalistisch nummertje’, reageerde minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). ‘Wij vragen om minstens twee keer per jaar te rapporteren en nodigen de gemeenten uit om het vaker te doen.’

Zorgen over de zorg

Staf Aerts van Groen en Lise Vandecasteele van PVDA maakten zich zorgen over een mogelijke privatisering van de lokale zorg. ‘Bij de oprichting van bijvoorbeeld een ziekenhuis, is er nu een goedkeuring nodig van de Vlaamse overheid. Dat wordt vervangen door een niet-bindend advies. Dit heeft helemaal niets te maken met regiovorming en hoort niet thuis in dit decreet’, zei Vandecasteele.

‘Wij maken ons daardoor zorgen over de dagprijzen’, zei Staf Aerts van Groen. ‘Er ontstaat ook meer risico op problemen met de kwaliteit. Bovendien is de sector zelf geen vragende partij.’

‘We schaffen dat goedkeuringstoezicht af omdat we fundamenteel vertrouwen hebben in de lokale democratie’, reageerde Somers. ‘Het decreet zegt bovendien dat er enkel samenwerking mogelijk is tussen de publieke sector en de non-profit. Het mag enkel gaan om een echte vzw, zonder winstoogmerk.’

De oppositie vreest echter voor schijn-vzw’s.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen