camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Verenigde Staten

Liegend Congreslid George Santos doet afstand van zijn commissiezetels

De Republikein die zijn cv bijeen loog, is ­onderwerp van meerdere onderzoeken. Acht op de tien New ­Yorkers willen dat hij opstapt.

woensdag 1 februari 2023 om 3.00 uur

George Santos. reuters

George Santos, het Republikeinse Congreslid dat in opspraak raakte nadat hij een groot deel van zijn cv bijeen had gelogen, doet tijdelijk afstand van zijn commissie­opdrachten. Die mandaten zijn cruciaal voor de invloed die een Congreslid kan uitoefenen in het Huis van Afgevaardigden.

Er lopen verschillende onderzoeken naar zijn campagne­financiering. Een cruciale vraag daarbij is hoe George Santos in staat was 700.000 dollar uit eigen zak te lenen aan zijn verkiezingscampagne, terwijl hij twee jaar ­eerder nog verklaard had dat zijn salaris 55.000 dollar bedroeg en hij niet over een bijkomend vermogen beschikte.

Misbegrepen

Santos’ juridische problemen komen boven op zijn politieke problemen. Sinds zijn verkiezing in november werd bekend dat Santos’ levensverhaal onbetrouwbaar was. Hij had gelogen dat hij aan Baruch College had gestudeerd en er zelfs een volleybalster was geweest. Hij had onterecht verklaard dat hij bij de banken Citigroup en Goldman Sachs gewerkt had en dat zijn moeder aanwezig was in het World Trade Center op 11 september 2001. Volgens immigratie­documenten was zijn moeder die dag niet in de VS. Zijn verklaring dat hij ‘jewish’ was, legde hij achteraf uit als misbegrepen. Hij ­bedoelde niet ‘joods’, maar ‘jew-ish’: ‘joods-ig’.

Volgens zowel Santos als zijn collega’s doet hij vrijwillig een stap terug, zolang de onderzoeken ­ lopen. Maar Santos gaf toe dat hij voor de bekendmaking een gesprek had gehad met de voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy.

Voor McCarthy vertegenwoordigt Santos een gênant probleem: bijna acht op de tien kiezers in zijn district in en rond New York City, willen dat hij opstapt, blijkt uit een peiling van Newsday/Sienna College. Tegelijk is de Republikeinse meerderheid zo flinterdun dat hij niemand wil verliezen. Ook zonder commissieposten blijft Santos dus een Republikeins congreslid.  (rte)

Aangeraden

Niet te missen