Foto: REUTERS

Braziliaanse oud-president Bolsonaro vraagt Amerikaans toeristenvisum aan

Jair Bolsonaro wil voorlopig niet weg uit de Verenigde Staten en heeft een toeristenvisum voor zes maanden aangevraagd. De Braziliaanse oud-president verblijft sinds eind december in Florida op een diplomatiek visum, dat binnenkort verloopt.

De advocaat van Bolsonaro, Felipe Alexandre, liet maandag weten dat zijn client in de VS blijft zolang zijn visumaanvraag in behandeling is. ‘Hij wil er even tussenuit, zijn hoofd leegmaken en genieten van een paar maanden vakantie in de Verenigde Staten voor hij beslist wat zijn volgende stap zal zijn’, aldus de advocaat.

Het verzoek brengt de Amerikanen in een diplomatiek ongemakkelijke situatie, omdat in zijn thuisland onderzocht wordt of de oud-president betrokken was bij de bestorming van overheidsgebouwen in hoofdstad Brasilia op 8 januari. Bovendien brengt Bolsonaro’s opvolger Lula volgende maand een bezoek aan het land.

Technisch gesproken zou de nieuwe Braziliaanse regering om uitlevering van Bolsonaro kunnen vragen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk omdat de oud-president zich hiermee de status van politiek martelaar zou kunnen aanmeten. Lula won afgelopen oktober de presidentsverkiezingen in Brazilië met een zeer kleine marge. Supporters van Bolsonaro worden gezien als verantwoordelijken voor de rellen op 8 januari.

Bron: bloomberg

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen