Foto: Marc Herremans
consument

Inflatie daalt naar 8,05 procent, maar voedingsprijzen blijven sterk stijgen

De Belgische inflatie daalde in januari van 10,35 naar 8,05 procent. Vooral de energieprijzen stijgen veel minder snel. Voeding werd daarentegen liefst 15,5 procent duurder.

De inflatie in ons land, het cijfer dat aangeeft hoeveel duurder het leven wordt, blijft hoog. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel. In de maand januari bedroeg ze nog altijd 8,05 procent. Dat is weliswaar minder hoog dan de 10,35 procent in december of de inflatiepiek van 12,27 procent in oktober vorig jaar, maar door de sterk stijgende voedingsprijzen is er van een spectaculaire afkoeling voorlopig geen sprake.

Vis, zuivel, brood en granen

De voedselprijzen blijven maand na maand stijgen. In de maand januari werd voeding (inclusief alcoholische dranken) liefst 15,59 procent duurder ten opzichte van een jaar eerder. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat nog amper 2,26 procent. Vooral de inflatie van voornamelijk oliën (+28,2 procent), vis (+15 procent), zuivelproducten (+24,6 procent), brood en granen en vlees is de afgelopen maanden sterk gestegen.

De individuele uitschieters in de categorie voeding zijn nog spectaculairder en situeren zich opvallend vaak in het segment van de basisvoeding: frituurolie (+37 procent), eieren (+34,3 procent), margarine en plantaardige vetten (+31,1 procent), volle melk (+30,6 procent), magere en halfvolle melk (+27,6 procent) en boter (+27,3 procent).

Kerninflatie

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, blijft mede daardoor hoog. Sterker nog: de kerninflatie stijgt en bedraagt 8,05 procent in januari, tegenover 7,34 procent in december. Naast de almaar duurdere voeding is dat volgens Statbel ook een gevolg van duurdere prijzen in de dienstensector (+6,6 procent) en op de huurmarkt (+5,9 procent).

De terugval van het algemene inflatiecijfer wordt door Statbel vooral toegeschreven aan de spectaculaire daling van de energieprijzen – ten opzichte van de prijzen een jaar geleden. De inflatie voor energie daalt van 32,88 procent in december tot 5,21 procent in januari. Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel 2,8 procent, ten opzichte van 35,5 procent vorige maand. Voor aardgas kelderde de inflatie van 73,1 procent vorige maand naar -7,1 procent deze maand. Gas is voor de gezinnen dus 7 procent goedkoper dan een jaar geleden. Alleen smartphones (-11 procent), televisies (-10 procent) en LPG (-7,6 procent) werden in januari nog iets goedkoper.

Huisbrandolie

Een van de opvallende conclusies uit het inflatierapport is dan ook dat voeding (+15 procent) op dit moment drie keer zo snel duurder wordt als energie (+5 procent). Dat ook die laatste categorie nog altijd in stijgende lijn zit – ondanks de dalende gasprijzen – is hoofdzakelijk het gevolg van de sterk gestegen prijs van huisbrandolie, die met 46,7 procent omhoogging in één jaar tijd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen