Foto: belgaimage

Drie luiaards overleden na 24 uur in ijskoud, stilstaand vliegtuig

Op de luchthaven van Luik zijn vorige zaterdag drie luiaards overleden, nadat ze urenlang in een ijskoud vliegtuig hadden gezeten. Dat meldt de persgroep Sudinfo. De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier onderzoekt de zaak.

Een vliegtuig van een Qatarese luchtvaartmaatschappij – met aan boord onder meer negen luiaards – landde op zaterdag 21 januari vanuit Peru vroeg in de ochtend op de luchthaven in Bierset, die gespecialiseerd is in het transport van dieren. De dieren zouden vanuit Luik overgebracht worden naar Indonesië, maar de lading van het toestel kon niet gelost worden door de sneeuwval die de regio teisterde.

De dieren bleven daarom urenlang in het ijskoude vliegtuig zitten, terwijl ze normaliter leven bij temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius. Pas zondag in de vroege middag werd het vliegtuig gelost, en werd vastgesteld dat drie luiaards de koude niet overleefd hadden.

Drie luiaards overleden na 24 uur in ijskoud, stilstaand vliegtuig
De luchthaven van Luik, in de streek ook wel gekend als Liège Airport. Foto: belga

Volgens Sudinfo wijzen alle betrokkenen inmiddels met de beschuldigende vinger naar elkaar: de luchtvaartmaatschappij, de dienst die verantwoordelijk is voor het lossen, en de luchthaven. Er wordt een onderzoek uitgevoerd om de verantwoordelijkheden vast te stellen. De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) overweegt alvast sancties.

Tellier wil volledige klaarheid scheppen rond de dood van de luiaards. Dat zei ze bij radiozender Bel-RTL. Als er iemand in de fout ging, zullen er straffen worden uitgesproken, belooft ze.

De luchthaven voert een onderzoek, dat Tellier zal opvragen.

Noot: in eerste instantie was er sprake van drie gestorven beren, maar dat nieuws werd in de loop van de dag rechtgezet door het kabinet van minister Tellier.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen